Tocmai am primit câteva întrebări de la mai mulți cititori care vor să știe cum funcționează upgrade-ul gratuit la Windows 10 în anumite scenarii. Scenarii care, foarte probabil, vor fi des întâlnite în practică, mai ales privind reinstalarea versiunii publice (comercială, non-Insider) a Windows 10 pe curat după upgrade-ul gratuit de la Windows 7 sau 8.x fără a pierde licența Windows 10.

Pentru cei mai mulți utilizatori lucrurile trebuie să fie foarte simple

Dacă aceștia dețin un device sau un PC cu Windows 7 sau Windows 8.1 Genuine activat și vor face upgrade la Windows 10 ”peste” sistemul de operare curent, după ce acceptă oferta Microsoft și își rezervă upgrade-ul. După prima activare prin acest upgrade ”peste”, reinstalările – chiar și prin formatare – ale aceleiași ediții Windows 10 se pot face fără a mai fi nevoie de introducerea unei chei de produs, așa cum am detaliat aici :

Cum voi primi pachetul de upgrade ?

Pachetul de upgrade (care are puțin peste 3 GB) este descărcat apoi automat pe device / PC și este instalat după cum va dori utilizatorul: pe loc sau ulterior.

Care sunt opțiunile de upgrade de la Windows 7 sau 8.x ?

La upgrade utilizatorii au opțiunea de a selecta ce doresc să păstreze și pot opta între a păstra totul (programe, fișiere, setări – upgrade ”peste”) sau a nu păstra nimic. Practic aceasta echivalează cu o instalare pe curat și suntem scutiți de efectuarea manuală a oricăror verificări ale licenței, care sunt făcute automat pe durata upgrade-ului.
Ca și în Windows 8.1, Windows 10 are opțiunile de refresh și reset, la care este preferabil să recurgeți în această ordine dacă unele lucruri nu mai funcționează cum trebuie, înainte de a formata.

OK, dar dacă ulterior trebuie să reinstalez de la zero ?

Microsoft spune că va fi posibilă reinstalarea pe curat folosind informații care confirmă proveniența licenței din upgrade. https://twitter.com/GabeAul/status/605899873360019457

Cum se păstrează licența Windows 10 din upgrade ?

Aceste informații, legate de PC-ul pe care se face upgrade-ul inițial sunt stocate în cloud, pe serverele de activare Microsoft. Cheia versiunii Windows instalată anterior upgrade-ului se salvează (alături de o combinație unică de identificatori hardware pentru acel PC) pe serverele de activare, licența fiind efectiv legată de hardware și nu de utilizator. Astfel Windows 10 ”va ști” ulterior că o reinstalare pe acel PC are licența Windows 10 validă, chiar și prin formatare și nu va mai fi nevoie de o cheie de produs la reinstalare în acest caz.
Microsoft a dat acces utilizatorilor la descărcări ale kitului de instalare, cei interesați pot găsi aceste informații aici:

Care este situația celor care nu au licențe valide sau își cumpără / construiesc PC-uri noi ?

Pe lângă edițiile OEM ale Windows 10, Microsoft oferă și ediții la cutie sau prin descărcare. Aflați mai multe despre prețuri de aici: Prețuri Windows 10: Home 119 USD, Pro 199 USD

12 COMENTARII

  1. deci, daca am windows 10 instalat prin windows update ,de la windows 7 si este activat ,iar eu vreau o instalare „pe curat”  ,nu voi pierde licenta …tot ce trebuie sa fac este sa introduc contul de microsoft si el se va activa automat?….daca am inteles bine ..mentionez ca vreau sa descarc windows 10 de pe siteul oficial prin programul media creation tool

  2. Buna ziua domnule Cosmin. Problema pe care as dori s-o rezolv cu ajutorul d-va este urmatoarea: pe un desktop Mac am instalat windows 7 ultimate pe care l-am folosit mult timp. Apoi, am primit cadou de la Microsoft un upgrade windows 10 pe care iarasi l-am folosit o perioada. Din anumite motive si din prostie am reinstalat windows 7 ultimate de pe cd. Acum as dori sa trec iarasi la windows 10, dar nu stiu cum, asistenta windows nu-mi raspunde. Intre timp am descarcat windows 10 din media creation tool folosind o cheie de pe net, insa nu pot bineinteles sa-l activez. Daca aveti putin timp si ma puteti ajuta …. Multumesc. O zi buna

    • Bun venit,
      Upgrade-ul la Windows 10 a fost disponibil gratuit doar pe durata primului an de la lansarea Windows 10. Pentru a putea face un upgrade la Windows 10 peste ce aveti acum, pastrand fisierele, trebuie sa aveti cel putin Windows 7 Service Pack 1 instalat.
      Daca aveti o cheie de produs pentru Windows 7 Ultimate, teoretic ar trebui sa puteti instala direct Windows 10 Pro si sa il activati cu cheia de la Windows 7 Ultimate dupa instalare.

Postează un răspuns sau un comentariu