Află ce e nou în Windows 10 build 17093 din Fast Ring și Skip Ahead

Ne apropiem cu pași repezi de Windows 10 versiunea 1803, iar Windows 10 build 17093 vine cu o serie de modificări în aplicația Settings, în centrul de securitate Windows Defender și în Microsoft Edge.

0 126

Lansarea pe 2 februarie a bug-bash-ului pentru build-urile Windows 10 Insider Preview din Fast Ring a fost un semn cât se poate de clar că ne apropiem rapid de următorul update de caracteristici pentru Windows 10, 1803.

Windows 10 build 17093 vine cu opțiuni noi de configurare a performanței video pe sistemele cu mai multe GPU-uri, aduce posibilitatea de autentificare fără parolă, predicții în mai multe limbi simultan la tastarea de text și conexiuni Bluetooth cu un singur click.

Avem și o bară de gaming complet redesenată, cu skin alb și negru și alte caracteristici actualizate.

1. Ce este nou în Windows 10 build 17093?

1.1. Modificări pentru Desktop

În acest build de test am găsit mau multe modificări pe Desktop:

  • Am remarcat, de exemplu, că butonul de feedback din Task View nu mai este inclus în această vizualizare.
  • Meniul contextual pentru Centrul de Acțiune / Action center are și el unele modificări, iar acum include și un submeniu pentru comutarea între statusurile Asistenței pentru concentrare / Focus assist

  • Culoarea de fundal a panoului People / Persoane folosește acum culoarea de accent a sistemului definită în aplicația Settings.
  • În File Explorer, iconițele folderelor OneDrive au și ele acum miniaturi pentru semnalarea statusului sincronizării.

1.2. Bara pentru jocuri / Game bar

Bara pentru jocuri din Windows 10 a fost reproiectată pentru o mai bună accesibilitate a comenzilor, dar și pentru o estetică îmbunătățită.

Are și posibilitatea de a comuta între o temă deschisă și una închisă la culoare, include un ceas, acces rapid la capturi, butoane pentru cameră și microfon și posibilitatea de a edita titlul stream-ului live pe Mixer.

1.3. Bluetooth

Începând cu build-ul 17093, de fiecare dată când Windows detectează un dispozitiv Bluetooth apropiat pregătit de împerechere, va afișa o notificare pentru a finaliza configurarea cu un singur click.

Imagine via Microsoft

1.4. Control prin privire / Eye Control

Începând cu build-ul 17093, derularea textului în modul activ Eye Control la afișarea de site-uri sau documente este mai ușor de făcut.

Imagine via Microsoft

Bara de lansare Eye Control include acum opțiuni directe pentru click și click dreapta, acces mai rapid la funcționalități uzuale cum ar fi Start, Timeline, Settings și calibrarea dispozitivului. De asemenea, avem și un buton Pauză / Pause pentru a opri funcționarea barei de lansare când nu avem nevoie de aceasta. Dacă veți privi odată butonul, bara se dezactivează. Privind a doua oară același buton Pauză / Pause veți reactiva bara.

1.5. Noutăți în aplicația Setări / Settings

În acest build am observat și unele modificări în aplicația Settings.

1.5.1. Modificări în secțiunea Sistem / System

Accesați Setări / Settings –> Sistem / System și veți vedea un link nou pentru Setări avansate grafică / Advanced graphics settings în pagina Display.

Această pagină a fost introdusă pentru a permite gestionarea preferințelor pentru hardware video pe sistemele care au cel puțin două procesoare video (GPU-uri).

Aceste opțiuni permit setarea procesorului video preferat pentru fiecare aplicație, pentru a crește performanța sau pentru a economisi baterie.

Configurarea este simplă. Tot ce aveți de făcut este să alegeți tipul de apliucație (clasică sau universală) și să adăugați aplicația pe care vreți să o asociați unui anumit procesor grafic, să deschideți opțiunile de configurare și să alegeți una dintre variantele de mai jos:

  • Implicit / System DefaultSistemul va alege automat cel mai bun procesor video pentru aplicație. (Implicit pentru că Windows 10 a procedat anterior și va proceda în continuare la fel cu fiecare aplicație neasociată unui GPU pe sistemele multi-GPU).
  • Economie de energie / Power Saving – Rulează aplicația pe GPU-ul cel mai economic din punct de vedere al autonomiei bateriei, de regulă pe GPU-urile integrate din procesor
  • Performață ridicată / High performance – Rulează aplicația folosind cel mai puternic procesor video de pe sistem, de regulă de pe o placă video separată.
Setările configurate pe această pagină au întotdeauna prioritate față de cele din panourile de control AMD și/sau NVIDIA.

Dacă vreți să resetați valoarea pentru o anumită aplicație, selectați Implicit / System default sau apăsați butonul Eliminați / Remove.

Chiar dacă schimbarea manuală a setărilor pentru grafică este posibilă, aplicațiile pot trece peste această preferință, selectând automat GPU-ul potrivit. În această situație, alternativa cea mai bună este să selectați GPU-ul dorit în setările aplicației, dacă vedeți acolo această opțiune.

Subpagina cu setări pentru grafică include chiar și o opțiune generală de optimizare a aplicațiilor și jocurilor rulate pe tot ecranul.

1.5.2. Secțiunea Dispozitive / Devices

În secțiunea Setări / Settings –> Dispozitive / Devices, pagina Tastare / Typing include acum o opțiune pentru activarea/dezactivarea predicțiilor simultane în mai multe limbi.

La activare, dacă tastați în mai multe limbi cu suport Latin script, Windows 10 poate oferi acum predicții text pentru tână la 3 limbi, fără a mai fi nevoie să comutați limba tastaturii virtuale.

În plus, din acest build sunt introduse predicțiile text pentru o serie de limbi: Assameză, Bashkir, Belarusă, Groenlandeză, Hawaiană, Islandeză, Igbo, Irlandeză, Kirghiză, Luxemburgheză, Malteză, Maori, Mongolă, Nepaleză, Pașto, Sakha, Tadjică, Tătară, Tswana, Turkmenă, Urdu, Uyghur, Scoțiană, Xhosa, Yoruba și Zulu.

1.5.3. Secțiunea Aplicații / Apps

Pagina Playback edare video / Vide playback din Setări / Settings –> Aplicații / Apps are un instrument nou pentru calibrarea dispozitivelor cu suport video HDR, disponibil însă doar dacă opțiunea Stream HDR video se poate activa (nu este greyed out).

Dacă instrumentul este disponibil, puteți apăsa pe link-ul Modificați setările de calibrare pentru video HDR pe afișajul meu încorporat pentru a ajusta preferințele de luminozitate și alte setări de redare a clipurilor HDR.

1.5.4. Secțiunea Conturi / Accounts

Disponibilă pe calea Setări / Settings –> Conturi / Accounts pagina  Opțiuni de conectare / Sign-in options este actualizată cu textul Folosește informațiile mele de autentificare / Use my sign-in info pentru a clarifica faptul că opțiunea va folosi credențialele contului dv. pentru a încheia configurarea dispozitivului și că se vor redeschide aplicațiile după restart sau după instalarea de actualizări.

1.5.5. Secțiunea Confidențialitate / Privacy

1.5.5.1. Secțiunea Confidențialitate / Privacy din Setări / Settings a fost actualizată iar acum are două grupuri de setări în meniu lateral: Permisiuni Windows / Windows permissions și Permisiuni aplicații / App permissions.

1.5.5.2. Subpagina Setări / Settings –> Confidențialitate / Privacy –> Vorbire, cerneală și tastare / Speech, inking, & typing are un link spre o altă subpagină unde se pot edita cuvintele din dicționarul de utilizator (adică învățate din ceea ce a tastat utilizatorul).

1.5.5.3. Subpagina Setări / Settings –> Confidențialitate / Privacy –> Diagnosticare și feedback / Diagnostic & feedback include acum o opțiune nouă de ștergere a datelor de diagnosticare colectate pe dispozitivul curent. Chiar dacă ștergeți datele locale, este posibil să fie necesară accesarea contului dv. Microsoft online pentru ștergerea altor date de diagnosticare trimise/colectate acolo.

1.5.5.4. Subpagina Setări / Settings –> Confidențialitate / Privacy –> Sistem de fișiere / File System. Aceasta oferră posibilitatea de a permite sau restricționa accesul aplicațiilor la fișierele dv., inclusiv la documente, fotografii și clipuri, precum și la fișierele OneDrive stocate local.

1.5.6. Secțiunea Actualizare și securitate / Update & Security

Subpagina Setări / Settings –> Securitate Windows / Windows Security include acum opțiuni de a accesa zonele Protecție cont  / Account protection și Securitate dispozitiv / Device security din Centrul de securitate Windows Defender / Windows Defender Security Center.

1.6. Noutăți în Microsoft Edge

Windows 10 build 17093 aduce și unele modificări funcționale și îmbunătățiri pentru navigatorul Microsoft Edge. Prima dintre ele o puteți testa dacă puneți Edge în modul full screen (apăsați F11 pentru aceasta). Duceți apoi mouse-ul pe marginea superioară a ecranului pentru a readuce temporar pe ecran taburile, bara de adrese și bara de favorite, dacă ați activat-o.

Un al doilea element de noutate poate fi găsit în setările avansate din Edge, în secțiunea Module cookie / Cookies, unde aveți opțiuni de export sau de ștergere a datelor legate de cărțile achiziționate din magazinul Windows.

Tot din acest build, tragerea adresei din bară pe bara de favorite va face ca iconița site-ului să fie salvată pe bară cu numele paginii.

După mult feedback în acest sens, Microsoft a decis să aducă în Edge un mod de tipar fără elemente inutile, denumit Clutter-free printing, care reține esențialul din pagină, eliminând reclamele și alte elemente nedorite la imprimarea unei pagini web.

1.7. Noutăți în Centrul de securitate Windows Defender

Prima pagină a aplicației a fost modificată pentru a include mai multe alerte și statusuri, printre care Protecție cont / Account protection și Securitate dispozitiv / Device security. De asemenea, în partea superioară a paginii nu vom mai găsi informații despre antivirus, titlul fiind acum Securitate pe scurt / Security at a glance în loc de  Centrul de securitate Windows Defender / Windows Defender Security Center.

În pagina Protecție antivirus și împotriva amenințărilor / Virus & threat protection opțiunea Istoric scanare / Scan history a fost redenumită ca Istoric amenințări / Threat history, iar butonul Scanare rapidă / Quick scan în Scanare acum / Scan now:

Setările pentru Acces controlat la directoare /  Controlled folder access au fost mutate într-o subpagină nouă, care se poate accesa apăsând pe opțiunea Protecție împotriva ransomware /  Ransomware protection:

Account protection este o pangină nouă din Centrul de securitate Windows Defender care ajută utilizatorii de conturi cu parolă să configureze autentificarea Windows HelloFacială / Face, cu amprentă / Fingerprint sau cu PIN pentru autentificare rapidă. De asemenea, utilizatorii care folosesc funcția Blocare dinamică / Dynamic lock vor primi de acum încolo alerte dacă această caracteristică nu mai funcționează atunci când un dispozitiv Bluetooth sau un telefon asociat sunt deconectate.

Securitate dispozitiv / Device security este de asemenea o pagină nouă care oferă un raport de stare și gestionarea caracteristicilor de securitate incluse pe sistem / PC.

Informațiile și opțiunile disponibile pot varia în funcție de configurația hardware a sistemului pe care aveți instalat acest build.

Pagina de setări a centrului de securitate Windows Defender include acum și p o opțiune de a dezactiva notificările atunci când există probleme legate de blocarea dinamică / Dynamic lock.

Alte mici modificări

Funcția Narrator se poate folosi acum și în safe mode, iar acum puteți folosi aplicația Authenticator pentru configurare și pe dispozitive cu Windows 10 în modul S, fără a fi nevoie de nicio introducere a parolei.

Imagine via Microsoft

De asemenea, dacă vă configurați device-ul folosind Windows Hello nu veți mai vedea menționate parolele nicăieri, nici pe ecranul de blocare și nici pe pagina de opțiuni de autentificare.

Cum descarc Windows 10 build 17093?

Microsoft nu a oferit imagini ISO pentru acest build, el fiind disponibil imediat prin Windows Update pe PC-urile înrolate în Windows Insider Fast ring sau Skip Ahead. În mod normal el este descărcat și instalat automat, dar îi puteți porni manual instalarea din Settings –> Update & security –> Windows Update, unde apăsați pe butonul Check for updates.

Resurse suplimentare

Cei interesați de toate detaliile acestui nou build Windows 10 Insider Preview pot citi despre ele pe Blogul Windows.

Sursa: Blogul oficial Windows
Via: Windows Central
Citește și

Discuția continuă. E rândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Utilizatorii înregistrați pot posta imagini și link-uri la comentarii :)

Vom publica doar comentariile civilizate care au ca subiect tema articolului. Mulțumim!

Prin continuarea utilizării (scroll, navigare) acestui site, te declari de acord cu folosirea cookies. Vreau detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close