Link-uri utile despre Windows 10
de pe site-ul Microsoft Romania

Ce licență să aleg ? Ghid pentru licențierea Windows

Achiziționarea unui sistem de operare presupune alegerea celor mai convenabile licențe, în funcție de necesitățile personale, ale companiei sau ale instituției în care vom folosi sistemul de operare.

0 16.489

Achiziționarea unui sistem de operare presupune alegerea celor mai convenabile licențe, în funcție de necesitățile personale, ale companiei sau ale instituției în care vom folosi sistemul de operare.

Aveți neclarități din cauza modalităților de licențiere ? Haideți să le lămurim împreună !

După lansarea din 22 octombrie 2009 a sistemului de operare Microsoft Windows 7, versiunile și edițiile produsului au invadat magazinele fizice sau online, iar dilema de la versiunile de Vista a reapărut și la versiunile de Windows 7.

Ce vă spun următoarele nume de produse: Microsoft Windows 7 Home Premium Retail FPP sau Microsoft Windows 7 Home Premium OEM sau Microsoft Windows 7 Home Premium VUP ?

Dacă vă uitați în magazinele online veți găsi fel de fel de versiuni ciudat codificate prin acronime scrise cu majuscule, a căror semnificație nu este întotdeauna ușor de găsit. Tipuri licente

Așadar, care sunt principalele tipuri de licențiere ?

Licențierea retail (FPP)

Varianta cea mai frecvent întîlnită este Retail FPP (Full Packaged Product), pe românește versiunea cu amănuntul pachet complet.

 • Cine poate cumpăra aceste licențe ? Ele se pot vinde oricărui utilizator, fie că acesta va cumpăra doar licența în sine, fie că o cumpără împreună cu un calculator.
 • Se pot transfera aceste licențe pe alte PC-uri ? Acest tip de licență permite mutarea Windows-ului de pe un calculator pe altul, sau modificări nelimitate de hardware și implicit activări nelimitate.
 • Ce limitări sunt ? Evident achiziționarea unei licențe retail FPP sau online este varianta cea mai scumpă, dar ea poate fi activată pe orice calculator cu aceeași cheie de produs, dar numai pe un singur calculator odată, nu pe mai multe simultan.
 • Ce se cumpără de fapt ? În acest pachet sau cu acest download primiți atât un kit de instalare pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți, așa că aveți posibilitatea de a instala ce versiune doriți în funcție de sistemul pe care îl aveți. Tot în acest pachet sau pe site-ul Microsoft se găsesc instrucțiuni de utilizare, Acordul de Licență și cheia produsului. Pe lângă toate acestea, în același preț, Microsoft oferă și include suport tehnic.

Licenţierea OEM

În comparație cu licenţele Retail, cele OEM (Original Equipment Manufacturer, adică acele licențe care însoțesc echipamente originale) se pot cumpăra numai împreună cu un sistem PC pe aceeaşi factură şi pot fi instalate doar pe acel calculator. Dacă acel PC este deteriorat iremediabil, licența nu poate fi refolosită în altă parte.

 • Ce limitări sunt ? Microsoft permite modificarea configuraţiei iniţiale a sistemului între anumite limite. Fiecare componentă capătă o anumită pondere, iar placa de bază este cea mai importantă. Modificări serioase de hardware duc la pierderea activării și la imposibilitatea re-obținerii acesteia. Se pot face modificări la componente cu importanță mai mică (hard disc, RAM, DVD sau CD), dar și la cele mai importante, cum ar fi procesorul, dar numărul acestor modificări este limitat, fiind posibilă chiar și înlocuirea plăcii de bază dacă aceasta s-a defectat.
 • De ce sunt aceste licențe mai ieftine ? Microsoft oferă aceste licențe OEM la un preț mic față de versiunile retail, pentru că este interesat de creșterea numărului de licențe originale vândute împreună cu sisteme de calcul de la partenerii hardware și pentru că pentru acest tip de licență nu acordă suport Windows.
 • Cine poate cumpăra asemenea licențe ? Aceste licențe sunt destinate în principal producătorilor de PC-uri și tablete, dar și utilizatorilor de acasă care își construiesc propriile sisteme, cu condiția ca licența să fie pe aceeași factură cu componentele sau cu sistemele noi, achiziționate fără sistem de operare.
 • Ce cuprinde acest pachet ? Pachetul unei licențe OEM cuprinde suportul de instalare (DVD) pe 32 sau pe 64 de biți, NU ambele variante.
 • Ce se cumpără de fapt ? În aceste situații se cumpără un sistem de operare care poate fi instalat, folosit și activat pe un singur PC / tabletă. Vă reamintesc, această licență nu include suport de la Microsoft. Pentru asistență Windows sau hardware trebuie să vă adresați producătorului sistemului sau să vă descurcați dacă v-ați construit singuri sistemul.

Licenţierea VUP

 • Ce se cumpără de fapt ? Licenţele Windows 7 VUP (Version Upgrade License) sunt special concepute pentru Upgrade, adică pentru trecerea de la un sistem de operare cu o licență validă, achiziționată anterior, la Windows 7. Cu alte cuvinte aici nu cunpărați un sistem de operare complet, ci dreptul de a trece de la o versiune anterioară la una mai nouă, păstrând ediția inițială după cum vedem în continuare.
 • Ce ediție se obține după un asemenea upgrade ? Dacă aveți un calculator cu licență Windows Vista (Software Microsoft Autentic – sau Genuine) puteți cumpăra o licență VUP pentru a face upgrade la Windows 7, după următoarea schemă:
  • De la Microsoft Windows Vista Home Premium la Microsoft Windows 7 Home Premium;
  • De la Microsoft Windows Vista Business la Microsoft Windows 7 Professional;
  • De la Microsoft Windows Vista Ultimate la Microsoft Windows 7 Ultimate.
 • Pot cumpăra un calculator nou împreună cu o licență upgrade ? Acest tip de pachet de licență se cumpără fără calculator și face upgrade atât pentru licențe OEM cât și Retail.
 • Ce limitări sunt ? Și aici avem aceeași regulă obligatorie : nu puteți folosi aceeași licență simultan pe mai multe calculatoare.

Ce alte tipuri de licențiere mai există ?

Sistemul de licențiere Microsoft mai cuprinde și alte tipuri mai puțin interesante pentru utilizatorul obișnuit, cum ar fi licenţele pentru Business, SA (Software Assurance), OLP (Open License Product), AE (Academic Edition) sau CAL (Client Access License).

 • Licențele GGK (Get Genuine Kit) Microsoft oferă aceste licențe pentru intrarea în legalitate a celor care au cumpărat sisteme cu licențe contrafăcute. Licențele GGK sunt disponibile pentru Windows Vista Business, Windows XP Pro, Windows 7 Pro și Windows 8.1 Pro și sunt valabile pentru un singur PC.
 • Open License Business (Licențiere în volum) – Acestea sunt licențe speciale pentru companii cu peste 5 PC-uri. Au ca principal avantaj posibilitatea obținerii de discount-uri direct proporționale cu numărul de sisteme acoperite, pornind de la un minim de 5 sisteme Volume License Keys (VLK) – Această metodă conține unul sau mai multe seturi compuse dintr-un cod de licențiere și un cod de autorizare (authorization number) pe baza cărora se pot face și achiziții ulterioare cu același nivel de discount. Sunt de asemenea incluse și opțiuni de upgrade sau de downgrade.
 • Open Volume (OLP C) – oferă discounturi și mai mari decât Open License Business. Pentru calificare sunt necesare 500 de puncte de care clientul trebuie să dispună, fiecare software Microsoft având un punctaj propriu care stă la baza acestor calcule.
 • Open Value Subscription – este destinată companiilor minim 5 sisteme care solicită achiziționarea de eșalonată de licențe. Astfel, aplicațiile dorite se pot cumpăra sau închiria printr-o plată anuală. Durata minimă a unui asemenea contract este de 3 ani.
 • Get Genuine Windows Agreement (GGWA) – Acest tip de licențiere este destinat tuturor categoriilor de clienți. Clienții mici și mijlocii trebuie să achiziționeze minim 5 licențe, în timp ce pentru cei mari numărul licențelor poate fi adaptat după necesități.
 • Microsoft Refurbished – sunt licențe similare cu cele OEM care se pot achiziționa doar împreună cu un PC recondiționat. Aceste licențe sunt convenabile ca preț, dar nu pot fi obținute sau folosite altfel.

Care este situația pentru Windows 8 ?

Windows 81 VUP paths În cazul Windows 8, în mod uzual avem doar licențe tip VUP, iar fiecare licenţă de upgrade este valabilă pentru un singur PC şi poate fi instalată numai pe PC-uri cu o licenţă de bază valabilă pentru un sistem de operare calificat (Windows XP SP3, Windows Vista sau Windows 7). Aceste licențe aduc și suport Microsoft pentru o perioadă de 90 de zile care începe în momentul finalizării instalării şi activării Windows 8.

 

Important !

Acest ghid a fost postat inițial pe 5 noiembrie 2009 și a fost editat de foarte multe ori pentru a oferi informații corecte. El va fi actualizat periodic și a fost completat cu un articol nou, care vă ajută să aflați ce tip de licență aveți pe sistem:

Ce fel de licență am, Retail, OEM sau Volum?

Înscrie-te ca să primești cele mai noi articole, tutoriale și ghiduri direct în e-mail..
Te poți dezabona oricând, doar cu un click.
0 comentarii
 1. Tmtmtm4 spune

  salut am o intrebare  am cumparat o licenta de win7 ultim.. si vreau  sa o il instalez pe mai multe pc din casa .\nUltima licenta xp  o putem instala si activa pe 2 pc din casa  fara probleme ,mai ales  ca sunt un tip care incerc multe pe pc si cand incepea sa mearga prost  faceam reinstalare  si activare pe urma fara probleme .\n\nAcum cu windowsul asta 7 ultimate loat din real  dupa a 10  reistalare  nu ma mai lasa sa il activez  zice errora 0xc004c008 ,in licenta zice ca am voie doar pe un pc .\n\nVreau sa se pote trece la o licenta care sa ma lase sa il instaleze pe mai multe pc\ndaca da se poate trece la o licenta fpp  si un link  daca ar fi util eu nu am gasit nimic .\n\nmentionez ca nu am cumparat windows cu un pc .\n\nva multumesc .

  1. Cosmin spune

   Imi pare rau insa aceasta este situatia, nu puteti instala aceeasi licenta Windows 7 Ultimate pe mai multe sisteme. Singura varianta in care scenariul era posibil era aceea in care ati fi achizitionat Windows 7 Family Pack, care este un pachet promotional cu licenta tip upgrade Windows 7 Home Premium. Acel pachet se instaleaza pe 3 PC-uri cu acelasi cod de licenta,tot ce trebuia facut era sa dovediti ca ati detinut anterior o versiune legala de Windows.\nEroarea pe care o intalniti acum apare pentru ca acea cheie pe care ati achizitionat-o este deja in atentia serverelor de activare Microsoft tocmai din cauza ca ati incercat activarea pe mai multe sisteme.

   1. Tmtmtm4 spune

    Vreu sa stiu daca pot sa fac un upgrade  la o licenta. FPP sau la \n 7 Family Pack\n

    1. Cosmin spune

     Pai daca e o licenta Ultimate trebuie sunat la Microsoft si intrebat.

 2. Cristian L. S. spune

  Suni la Microsoft (apare numărul dacă optezi pentru activarea telefonică), și spui că ai schimbat placa de bază. O să-ți dea un cod și se activează Windows. Mă rog, nu e foarte legală „soluția”… dar funcționează… poți profita. Sau, dacă buzunarul îți permite, mai cumpără una, două, trei… că nu se supără nimeni; oricum, ultima opțiune ar fi și cea de preferat.

 3. Cosmin Ck spune

  Buna seara ! Am un laptop cu licenta Windows 7 Premium iar dupa ce am reinstalat windowsul cam de 10 pori nu mai pot activa online windowsul . Se poate face verificarea si fara apel telefonic ?

  1. Cosmin spune

   Buna, Cosmin\nNu cred ca se mai poate, dar e in regula cu apelul. Eu am trecut prin aceasta procedura de mai multe ori si a fost OK. Dupa aceasta activare telefonica, insa, fa un backup al activarii Windows si la urmatoarea reinstalare dai Restore si ai Windows activat fara complicatii.

   1. Cosmin Ck spune

    Va referiti la un backup al partitiei in care este instalat Windowsul ?

    1. Cosmin spune

     Buna, nu, ma refer la un backup al activarii. Dimineata voi publica un scurt tutorial despre cum putem face asta in Windows 7

     1. Cosmin Ck spune

      Va multumesc mult !

 4. Corina Ghiur spune

  1. Licenta de tip VUP pentru windows 8 este diferita de cea pentru windows 7? Am vazut ca exista doar VUP de win8 Pro iar eu am o licenta originala de XP pe care nu am folosit-o niciodata (nu a fost instalat). Pot face upgrade-ul? \n2. Il pot face oricand sau este o limita de timp pentru aceste licente VUP?3. Acest tip de licenta are vreo legatura cu oferta limitata Microsoft de upgrade de la Win7 la Win8? (Ma refer la aceasta: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/upgrade-to-windows-8)4. Ca sa pot face upgrade-ul trebuie sa instalez XP-ul respectiv inainte sau imi va cere doar codul de activare?

  1. Cosmin spune

   Da, VUP este singura modalitate de licențiere pentru Windows 8, adică doar prin upgrade. Nu avem retail, self-standing, doar System Builder, care se poate achiziționa cu un sistem custom nou sau cu setul de componente pentru așa ceva. \nÎnsă … e posibil ca instalarea din Windows 8 VUP să meargă direct via boot din media de instalare original. Mă documentez și revin. Atenție ! Dacă pe PC este instalată însă o altă versiune Windows, aceea va fi evaluată dpdv al licenței existente.\nAșa cum spuneam, mă documentez și revin.

 5. alex spune

  salut.\nas dori sa stiu mai multe detalii legata de licentierea windows care se face la nivel de service.\nvad la multe service-uri preturi foarte mici la instalarea de windows, in nici un caz peste 1000 lei, ceea ce ar insemna cumpararea unei licente de catre client. sub ce circumstante legale se poate face acest lucru?

  1. Cosmin spune

   Singura varianta legal corecta cu pret mic este aceea in care se plateste efectiv instalarea ca operatie in sine iar achizitionarea licentei cade in sarcina clientului. Altfel nu exista alternative legale. Licentele OEM sunt relativ mai ieftine decat cele retail (in cazul Windows 8 System Builder), dar ele vin doar cu un sistem nou si de regula doar de la companii care au parteneriate cu Microsoft. Cei care instaleaza si „pun ei” Windows cu tot cu activare contra unor sume modice nu actioneaza legal.

 6. Ilina Schille spune

  buna ziua,\nas vrea sa stiu daca pot folosi o licenta GGK (am softul pre-instalat piratat) ca sa intru in legalitate comerciala.\nam intrebat la BSU, au spus ca in principiu se poate dar nu sunt siguri…\nramane varianta retail cea mai sigura, dar cea GGK este mai ieftina. Asadar, considerati ca este riscant sa utilizez o licenta GGK pentru functionarea unui PFA (persoana fizica autorizata)?

  1. Cosmin spune

   Cea mai bună metodă și cea mai eficientă din punct de vedere al costului pentru a obține un software Windows este preinstalarea OEM pe un PC nou. Cu toate acestea, dacă aflați că ați achiziționat din neatenție un software care nu este original, puteți fi eligibil pentru a utiliza Get Genuine Kit – sau GGK – pentru Windows 7 și Windows XP Professional; intrați astfel în legalitate.\n\nGet Genuine Kit este disponibil pentru utilizarea pe PC-uri complet asamblate cu o copie preinstalată de Windows 7 sau Windows XP Professional contrafăcută, piratată, ilegală sau fără licență. GGK este recomandat pentru companiile cu mai puțin de 5 PC-uri.\n\nSursa : Microsoft Romania

 7. Laurentiu Cristescu spune

  Buna ziua! Ma intereseaza cumva daca aveti idee….au existat la versiunile anterioare de windows XP sau Win7 sau chiar pachetele office sau Windows Server (2003/2008) variante de licenta pe o perioada DETERMINATA de timp? Adica a existat o licenta de Win XP de ex valabila pentru 1 an, 2, 3 sau 4 ani? Ati auzit de asa ceva? Multumesc anticipat

  1. Cosmin spune

   Bun venit ! Din experienta personala … nu am auzit niciodata despre asa ceva. Se poate intampla ca daca numarul de activari depaseste un anumit prag intr-o perioada prea scurta de timp sa fie necesara reactivarea telefonica a sistemului de operare. In rest versiunile RTM, indiferent de licenta, nu expira dupa o perioada de timp determinata, nici la Office, nici la Windows. Nu stiu insa cum stau lucrurile la licentele din mediile universitare.

 8. Razvan Mihail spune

  Buna seara, am cumparat un laptop sony vaio SVE1512Q1EW cu win 8 preinstalat, am folosit sistemul vreo 2 saptamani iar apoi am decis sa apelez la un prieten pentru instalarea win7.Acest „cunoscator” a formatat si a sters toate partitiile inclusiv recovery si cea pe care era preinstalat win8, mai am vreo sansa sa recuperez licenta win 8 si windows-ul bineinteles ? Acum folosesc o varianta care expira in 90 de zile, win 7 nu a mers deoarece sony nu au scos drivere decat pentru win 8.Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ? Va multumesc.

  1. Cosmin spune

   Puteți solicita discuri de sistem de la producător contra cost – costurile vor fi pentru suportul optic și pentru expediere. Pe ansamblu e posibil să coste și să dureze. Trebuie să căutați pe pagina Sony la support dacă se oferă această opțiune.\nSfat adițional : fotografiați și salvați la loc sigur eticheta cu serial number-ul sistemului pentru viitor.

 9. Emil spune

  Am urmatoarea situatie: SC A a cumparat un laptop cu licenta Win 8 OEM, apoi l-a revandut cu tot cu licenta catre SC B (nefiind reseler IT). In acest momenta mai este valabila licenta si pentru SC B … ? Multumesc

  1. Cosmin spune

   Da, e legal, daca transferul PC-ului cu licenta a fost facut definitiv si cu precizarea licentei in contractul de vanzare – cumparare. (verificat cu Microsoft Romania).

 10. elena spune

  Buna ziua,\nLa un sediu /birou firma unde exista un pc fara licenta sistem operare si pachet office, cine are drept sa constate, aplice amenda si in ce baza legala?\nCare este valoarea amenzii?

  1. Cosmin spune

   Utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decât numărul permis prin licenţă, completarea contractelor de licenţiere cu date false, folosirea altor versiuni decât a celor contractate sau pur şi simplu utilizarea de software fără licenţă constituie infracţiuni circumscrise pirateriei software şi sunt fapte penale de natură economică. Investigațiile sunt conduse de Poliție, cu înregistrare de dosare penale având ca obiect comiterea unor asemenea infracţiuni. În unele cazuri se dispune începerea urmăririi penale sub aspectul încălcării dreptului de autor şi a drepturilor conexe.\nPentru aceste abateri, persoanele fizice responsabile de o companie riscă amendă penală sau închisoarea de până la 4 ani, iar celor juridice li se poate adăuga o amendă de până la 600.000 de lei.\nPe lângă pedepsele enunţate anterior, „în funcţie de gravitatea infracţiunii, se pot aplica una sau mai multe sancţiuni complementare, printre care: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau total pe o perioadă de la 3 luni la un an, închiderea unor\npuncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la unu la 3 ani şi afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare”.\nÎn plus, legea permite titularului drepturilor încălcate să solicite despăgubiri de până la de\ntrei ori preţul licenţei. Dar, utilizarea de software fără licenţă poate implica şi riscuri de securitate, fiind mai vulnerabile la atacurile informatice, iar tranzacţiile prin mijloace electronice, precum online banking, sunt nesigure.\nPoliţia Română, prin structurile de investigare a fraudelor, se ocupă de depistarea situaţiilor în care pirateria software se interferează cu fenomenul evazionist. Pe deasupra, practica unor agenţi economici de a utiliza ilegal software în cadrul activităţilor comerciale măreşte riscul ca şi veniturile să rămână neînregistrate în evidenţele contabile.

 11. mihai spune

  Intrebare: am un service de calculatoare. Am cumparat de la importator (care e si partener microsoft) componente si licenta OEM , pe aceeasi factura , pentru a vinde calculatorul asamblat mai departe catre o firma X . Pe factura cu care ii vind sistemul apar componentele si tipul licentei.\nAm gresit cu ceva in acest caz ? Trebuie sa fiu neaparat autorizat Microsoft pentru a face acest lucru ??

  1. Cosmin spune

   Bun venit, Mihai ! Am trimis întrebarea la Microsoft România și voi posta răspunsul imediat ce îl voi primi.

 12. tudor spune

  salut,\n\nam un laptop cu licenta XP OEM, la care mi s-a stricat placa de baza si nu am mai putut sa o inlocuiesc asa ca a trebuit sa cumpar unul nou.\ncalculatorul a venit bulk (fara cd cu drivere) iar la producator sunt drivere numai pt win 8\n\npot sa fac upgrade cu o licenta VUP win 8?\n\nmultumesc

  1. Cosmin spune

   Licenta XP OEM nu este transmisibila si „moare” odata cu sistemul pe care a fost instalata. Daca sistemul nou nu a avut o licenta preinstalata sau cumparata separat nu se poate face upgrade.

 13. Dumitrescu Mircea spune

  Am inteles ca licenta OEM se poate vinde nu neaparat cu un intreg PC, ci obligatoriu ar fi minimum o componenta PC. Este adevarat?

  1. Cosmin spune

   Pentru licențele Windows până la Windows 7 (deși nu mai știu sigur pentru aceasta din urmă) da. În cazul Windows 8, licența mai este validă doar cu un PC nou. Acest tip de licență a fost redenumit ”System Builder” și este destinat celor care construiesc un sistem nou.

 14. Deatresa spune

  Buna Ziua!\n\n… ma intereseaza sa stiu, daca windows xp home edition iso este gratuit, dat fiind faptul ca nu ofera suport si nici nu se mai vinde de catre Microsoft.\n\n\n\nAdica daca-l pot descarca si instala fara ca nimeni sa-mi poata spune ceva.\n\n\n\nMultumesc!

  1. Cosmin spune

   Buna seara !\nDin pacate acest lucru nu este legal posibil, cu exceptia situatiei in care Microsoft ar anunta ca produsul este gratuit si ar publica o cheie de produs pentru uz general.

   1. Deatresa spune

    deci nu am voie sa il instalez, nu pot cumpara licenta, dar daca -l gasesc si-l instalez …este ilegal!…\n\n\n\nciudat… cred ca nu se doreshte asta, ADICA SA SE AFLE…simplu…daca nu oferi suport, nu se poate cumpara de la Microsoft… cum poate fi ilegal…cand ei de fapt au abandonat produsul pur si simplu?\n\n\n\nNu pricep. Ma scuzati.

    1. Cosmin spune

     Va rog sa nu ma intelegeti gresit, eu nu reprezint Microsoft sub nici o forma, nu sunt si nici nu am fost angajatul acestei companii. V-am oferit pur si simplu informatiile pe care le detin despre acest produs si despre licentiere. Am trecut printr-o situatie dificila la un moment dat cand cineva m-a reclamat "prieteneste" ca foloseam Windows fara licenta si am platit amenda penala. Credeti-ma ca nu mai vreau sa trec prin acea experienta inca odata si nu doresc nimanui. De aceea insist pentru gasirea de solutii legale.\n\nDaca raspunsurile acestea nu sunt de folos, puteti oricand apela linia de suport a companiei Microsoft pentru a solicita informatiile direct de la aceasta companie. Va multumesc pentru vizita pe site.

  2. Deatresa spune

   ..mai exact este abandonat ca si produs neaoferind suport.\n\n\n\nDeci?

   1. Cosmin spune

    Conform prevederilor din acordul de licenta (la care subscrieti automat prin instalarea produsului), dreptul dv. de utilizare a software-ului se face in baza unei licente achizitionata legal, pentru care puteti face dovada acelei achizitii (factura, email, etc.). Software-ul (in acest caz Microsoft Windows) este un produs comercial care este proprietatea Microsoft. Atata vreme cat Microsoft nu modifica prevederile acordului de licentiere sau nu face ceea ce spuneam anterior (… cu exceptia situatiei in care Microsoft ar anunta ca produsul este gratuit si ar publica o cheie de produs pentru uz general ), daca nu ati achizitionat o licenta, nu puteti folosi sub nici o forma in mod legal produsul, chiar daca el nu mai este suportat de compania producatoare, respectiv Microsoft.\n\nAltfel spus, daca nu puteti dovedi achizitionarea unei licente, va expuneti riscurilor legale, atat ca persoana particulara cat si ca societate comerciala.

    1. Deatresa spune

     .. da … pricep… este un abuz cu leagea in mana…daca nu ar exista minti corupte… o astfel de lege nu ar putea exista. Dar asta este lumea in care traim.\n\n\n\nAcum… am gasit la un second hand… un HP… si are pe el un abtibild vechi cu windows xp home edition… ei nu au windows oem… dar eu il pot downloada si instala pe pc second hand care urmeaza sa-l cumpar?\n\n\n\n\n\nMultumesc!

     1. Cosmin spune

      Regret, nu este nici un fel de abuz, este un produs comercial de care Microsoft dispune asa cum doreste. Nimeni nu poate obliga o companie sau o persoana sa renunte la drepturile de proprietate asupra bunurilor personale.\n\nLa intrebarea despre laptop. Daca in actele de vanzare-cumparare este specificata clar achizitionarea licentei impreuna cu PC-ul respectiv (Windows XP OEM preinstalat de catre HP) sau daca primiti si discurile de instalare pentru sistemul de operare de pe acel sistem, si reinstalati Windows XP OEM original de la HP cu cheia acelui produs, veti fi in legalitate. In mod normal, orice ISO ati descarca (cu exceptia celui original de la HP pentru modelul second-hand achizitionat) nu va accepta cheia OEM pentru Windows XP de pe eticheta de pe produs.\n\nSfatul meu este ca daca nu detineti un buget pentru achizitionarea unei licente separate, sa cautati un producator de echipamente reconditionate care vinde sisteme cu licente OEM legal preinstalate.\n\nImi pare rau sa va tot contrazic, dar acestea sunt faptele si legea din pacate nu iarta pe nimeni sau poate doar pe cei cu dare de mana.

 15. GABRIEL BANATEANU spune

  Salut, sa luam urmatoarea situatie: am un laptop cu windows 7 cu licenta. cumpar un windows 8 vup, dar nu vrea sa fac upgradeul pe laptopul actual, e mai vechi. daca imi cumpar altul cum fac cu windowsul? instalex mai intai 7 si pe urma fac ulgrade la 8 ? sau cum? multumesc

  1. Cosmin spune

   Bun venit Gabriel,\nDaca Windows 7 este licenta OEM (preinstalat din fabrica sau instalare din disc OEM pe laptopul actual), nu va fi transferabil pe noul laptop, respectiv nu se va activa acolo si nici licenta VUP nu va merge. Daca ai avut de exemplu Windows 7 Home Premium retail (nu OEM), atunci, daca il dezinstalezi de pe laptopul vechi si il instalezi pe laptopul nou trebuie sa se activeze si implicit sa functioneze licenta 8 VUP. Dar de ce nu iei un laptop nou cu Windows 8 preinstalat ? Astfel vei putea pastra si laptopul vechi cu licenta Windows 7 si il vei avea si pe cel nou. Pentru ca odata facut upgrade, licenta veche (Windows 7) nu mai poate fi folosita.

 16. omar spune

  Salut !\nAm si eu un Sony Vaio cu SO Windows 7 – care evident a venit cu licenta sa proprie. Exceptand codul de pe spate ma aflu in situatia in care nu detin cd-ul cu windows. Intrebarea mea este : pot folosi site-ul Microsoft pentru a rula o reinstalare cu succes folosind codul de activare al licentei de pe spatele laptop-ului ?

  1. Cosmin spune

   Bun venit !\nMicrosoft va va trimite la producatorul de echipamente pentru kitul de reinstalare. Cel mai des pachetele de instalare furnizate de Microsoft nu vor functiona cu cheile de produs de pe etichetele PC-urilor. Incercati sa cereti informatii de pe site-ul producatorului despre posibilitatea de a comanda / descarca pachetul original de instalare.

 17. Jack Maquire spune

  salut,imi poti raspunde la o intrebare? Am o licenta OEM.\nCum pot sa-mi dau seama,care parte a componentelor detine aceasta licenta? HDD sau placa de baza? In articol ai spus ca se poate schimba hardul. Eu am avut un calculator in care HDD-ul detinea licenta,asa-mi spusese vanzatorul :)\n\nAcum am alt pc(de data asta n-am mai avut cum sa aflu ce componenta detine licenta),si te intreb pe tine,daca-ti poti da seama ce componenta detine licenta,sa stiu daca-i iau hardul sa-l pastrez pt mine (sa-l montez pe alt pc). Multumesc anticipat.

  1. Cosmin spune

   E mai complicat decat pare. Ceva mai tarziu azi, voi publica un articol despre activarea Windows unde voi detalia cum e cu hardware-ul folosit pentru generarea codului de activare si cate modificari hardware sunt permise. In orice caz, licenta OEM nu va functiona pe alt sistem. Poate (in cel mai fericit caz) pe un PC identic. Activarea este salvata pe hard disc, dar este valida doar impreuna cu restul componentelor hardware din PC-ul initial. Licentele OEM NU se pot transfera pe alte PC_uri, ele „mor” odata cu PC-ul pe care au venit preinstalate sau au fost instalate de cei care au achizitionat kituri OEM (Windows XP, Vista si parca si Windows 7, desi nu sunt sigur de acesta din urma).

   1. Jack Maquire spune

    Ok am inteles.Mai am o intrebare careia as vrea sa-i aflu raspunsul de muuuulta vreme :)\nO licenta cat este valabila? este permanenta sau pe nu stiu cati ani?

    1. Cosmin spune

     Dacă e o licență OEM, durează căt te ține PC-ul asociat. Dacă e licență retail (cu amănuntul, ”la cutie”, din magazin) atunci te ține pe toată durata de viață a produsului respectiv. Nu expiră niciodată, doar că nu vei mai folosi tu produsul respectiv pentru că vei vrea altul mai nou,

     1. Jack Maquire spune

      Super,..cele retail se pot folosi si pe alte calculatoare,laptopuri,etc.\n\nCel putin asta mi-a confirmat-o un prieten,cand s-a dus cu laptopul la un service si dupa 2 luni,cand a venit la mine sa-i formatez windowsul,l-am intrebat de licenta.Habar nu avea ce-i aia.Ulterior am constatat ca eticheta cu licenta,de pe spatele laptopului,fusese schimbata cu o eticheta jalnica,veche de xp din 2005 si era stearsa !!! Ciudat,nu? pt ca laptopul avea 1 an si ceva vechime si il cumparase incorporat cu windows 7 care a aparut din cate imi aduc eu aminte in 2009 …nu in 2005 cum scria pe eticheta.Deci in concluzie,cele retail se pot folosi si pe alte calculatoare. De retinut si cand cineva merge la service cu laptopul sau calculator,sa dezlipeasca eticheta cu licenta.

     2. Cosmin spune

      Da, licențele retail merg și pe un alt calculator, dar doar după ce au fost dezinstalate de pe PC-ul anterior și doar pe un singur PC la un moment dat.\nCu scoaterea etichetei de pe un laptop înainte de a-l duce la service, nu văd sensul, decât dacă e o etichetă cu licență retail. Pentru că licența OEM nu va funcționa pe alt PC.\nAm făcut PC service ani la rând (și acum mă mai sună oamenii), dar niciodată nu am fost atât de cretin și de nesimțit încât să iau serial numbers de pe etichetele oamenilor. E scandalos, cât de bou poți fi să faci așa ceva ca tehnician de service ? Dar ce să mă mai mire în țara asta de doi bani. Uite indivizi de acest gen au făcut construirea unei reputații ca depanator de PC-uri foarte grea pentru o persoană fizică autorizată, cum am început eu.

 18. Cristina Loredana Tanta spune

  Am o intrebare. Este legala licenta software pe care unele firme care comercializeaza calculatoare second-hand o acorda?

  1. Cosmin spune

   Da, nu își mai permite nimeni să comercializeze Windows piratat la vedere în România. Costă mai mult decât face.

 19. popa nicu spune

  Salut.Am un laptop HP ELITEBOOK 2560 care a venit cu Windows 7 preinstelat.Eu am facut upgrade la Windows 8 cu licenta VUP.Dca ma razgindesc cum mai pot reveni la win 7? pe stiker apare liceta WINDOWS 7 PROFESIONAL OA.Tipul asta de licenta nu il gasesc mai sus in articol.Ce inseamna OA?

 20. Novo spune

  Licentele w8 de tip retail sunt permanente?

  1. Cosmin spune

   Da. Daca apar probleme de genul „prea multe activari”, chiar daca ele sunt facute pe acelasi PC, puteti face activarea prin telefon. Alternativ puteti crea o imagine de sistem cu Windows-ul gata activat, imediat dupa o instalare proaspata.

 21. Remus spune

  Vă salut, d-le Cosmin Tătaru!\nAm un prieten care și-a cumpărat de câteva luni un PC brand cu 8.1 preinstalat (licență OEM).\nLuna aceasta și-a instalat Windows Technical Preview pentru evaluarea noului sistem de operare în vederea unui viitor upgrade, însă nu a reușit să găsească un driver bun pentru placa grafică, așa că vrea să revină la sistemul de operare cu care a cumpărat unitatea, dar nu mai putea accesa partiția de recuperare, așa că s-a adresat producătorului prin pagina acestuia de suport. Tehnicianul care a preluat cazul i-a răspuns că licența s-a pierdut irecuperabil și trebuie să plătească dacă vrea alta.\nA venit la mine și am accesat partiția de recuperare, am extras CD-Key-ul din „.wim” cu Windows ADK, am descărcat 8.1, cu Windows Media Creation Tool, direct de pe serverele Microsoft, am instalat sistemul de operare și l-am activat imediat cu serialul recuperat.\nCredeți că există vreun risc?\nEu personal nu mi-aș face niciun fel de probleme, dar vă întreb asta pentru liniștea prietenului meu. Poate, la rândul dumneavoastră, dacă nu aveți un răspuns sigur, puteți să vă interesați la Microsoft România, cum ați făcut și în alte cazuri.\nVă mulțumesc anticipat, în numele nostru, al amândurora!…\nToată stima!\nRemus

  1. Cosmin spune

   Nu este nici un risc. Ati procedat cum trebuie, iar tehnicianul respectiv era semi-incompetent. Pe de o parte incompetent pentru ca nici macar nu a incercat sa va ghideze spre recuperarea partitiei, pe de alta parte competent pentru ca Windows 10 Technical Preview nu beneficiaza de suport de la terti, si doar de suport limitat de laMicrosoft, in sensul ca se ofera update-uri si build-uri noi, dar nu suport individual.\nLegal vorbind, licenta de pe laptop este aceea cu care s-a achizitionat laptopul, iar daca exista dovada cumpararii echipamentului cu Windows preinstalat, totul e OK.\nMultumesc pentru comentariu si pentru aprecieri si va mai astept pe site.

 22. Remus spune

  Bine v-am regăsit, d-le Cosmin Tătaru!\nVă foarte mulțumesc pentru răspuns!\nPrietenul meu va fi —cu siguranță— foarte bucuros.\nÎn ceea ce-l privește pe respectivul tehnician, mai că i-aș pune un link spre răspunsul dvs., să vadă ce impresie v-a făcut, dar poate a răspuns conform instrucțiunilor superiorilor săi și n-am niciun interes să-l pun în vreo postură neplăcută…\nVă asigur că mă voi „abona” la site-ul și articolele dvs. pentru că sunteți un bun exemplu, dovadă titlul MVP, pentru care vă felicit, iar eu sunt la început de drum în acest domeniu.\nCu stimă,\nRemus

 23. Manea Anrei spune

  Salut. As vrea sa stiu daca este legal sa cumpar la mana a 2a o licenta de windows, si daca da in ce conditii.\nLa mana a 2a in sensul ca cineva a cumparat o din magazin si vrea sa mi-o revanda mie.\nMultumesc!\nO zi buna!

  1. Cosmin spune

   Salut Andrei,\n\nÎnainte de orice, dacă licența este OEM și a fost deja instalată și activată pe un PC al acelei persoane, nu are rost să o cumperi pentru că nu se mai activează pe un alt PC.\nAltfel, dacă ea nu este OEM și – OEM fiind – nu a fost activată anterior pe alt PC, orice licență retail poate fi cumpărată și va fi considerată legală dacă vei primi odată cu ea actele care fac dovada cumpărării inițiale și vei avea atașată o dovadă a cumpărării tale de la revânzător.

 24. babau otilia spune

  buna ziua ,din greseala am sters draivarele pentru windows7 ultimate premium de la HP,nu imi mai mergea bine laptopul si am reinstalat alt windows7,as vrea daca se poate sa ma ajutati si sa imi spuneti daca mai pot reinstala iar windows7 ultimate premium de la HP daca cumpar licenta deoarece nu am nici DVD nici USB cu windowsul nu miau dat la cumparare,si daca se poate sa reinstalez din nou windows7 ultimate premium de la HP cu licenta de unde pot lua licenta? astept raspunsul ,va multumesc

  1. Cosmin spune

   Dacă ați formatat calculatorul și ați șters tot ce era pe el și nu mai aveți cheia de licență pe spatele PC-ului pe un sticker sau altundeva atunci nu mai aveți licență și trebuie să cumpărați Windows din nou.

Discuția continuă. E rândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată

Vom publica doar comentariile civilizate care au ca subiect tema articolului. Mulțumim!

Prin continuarea utilizării (scroll, navigare) acestui site, te declari de acord cu folosirea cookies. Vreau detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close