Link-uri utile despre Windows 10
de pe site-ul Microsoft Romania

Windows – 32 bit versus 64 bit

Dacă vă întrebați ce Windows să folosiți, pe 32 sau pe 64 de biți, atunci acest articol vă va ajuta să decideți ce vi se potrivește mai bine.

96 33.068

Mai toată lumea a auzit de sisteme de operare pe 32 de biți și pe 64 de biți, dar nu întotdeauna este clar care sistem de operare e potrivit pentru care calculator/utilizator. Dacă vă întrebați ce Windows să folosiți, pe 32 sau pe 64 de biți, atunci acest articol vă va ajuta să decideți ce vi se potrivește mai bine. Tot mai mulți utilizatori instalează deja versiuni pe 64 de biți ale sistemului de operare, fără a avea foarte clar în minte motivul pentru care fac această alegere.

Haideți să detaliem pentru a vedea ce aveți de cîștigat și eventual de pierdut dacă alegeți 32 sau 64 bit.

Dacă ați cumpărat un sistem nou cu Windows preinstalat, puteți afla foarte ușor ce versiune este instalată. În Windows 7 apăsați Start și scrieți System. La secțiunea Control Panel a rezultatelor alegeți System. Fereastra care se deschide conține informația căutată :[sociallocker]

Cum aflu daca am Windows pe 32 sau pe 64 de biti ?

Ceea ce trebuie avut în vedere este că înainte de a alege un sistem de operare pe 64 de biți trebuie verificată compatibilitatea procesorului.

Majoritatea sistemelor noi conțin procesoare compatibile, dar încă mai există sisteme ieftine care nu au procesoare compatibile 64 bit. Sistemele de operare pe 32 de biți nu pot utiliza mai mult de 4096 MB RAM (4 GB).

Orice program instalat pe Windows primește 4 GB de memorie virtuală pentru rulare. În sistemele moderne de operare există și suportul pentru Phisycal Address Extension, o tehnologie suport pentru procesoare care permite sistemelor de operare să folosească pînă la 64 de GB de RAM, dar de această facilitate va beneficia doar sistemul de operare, în cele mai multe cazuri aplicațiile nefiind proiectate pentru a folosi această posibilitate.

Această limitare de acces la memoria RAM a sistemelor de operare pe 32 de biți nu se referă doar la programe, ci și la componentele hardware instalate pe sistem, care, în timpul funcționării primesc anumite segmente de memorie (vorbesc aici despre BIOS, placa de bază sau placa video, de exemplu).

Din cauza limitării cantității de memorie accesibilă, aceste componente lipsesc sitemul de operare de o anumită cantitate de memorie. Asta în cel mai bun caz, dar se întîmplă frecvent ceva și mai rău, anume că două componente hardware folosesc porțiuni comune de segmente de memorie, ceea ce poate însemna instabilitate a sistemului de operare.

Comparativ cu sistemele de operare pe 32 de biți, cele pe 64 de biți pot accesa 17,2 miliarde Gigabiți de memorie, ceea ce reprezintă o limită mai mult decît generoasă pentru nevoi curente și viitoare. Automat componentele hardware nu vor mai lua din memoria necesară sistemului de operare. Limitările la cantitatea de RAM accesibilă pe 64 de biți sunt de altfel pentru Windows pe 64 de biți criteriu de licențiere, limitele de acces stabilite de Microsoft fiind cele de mai jos:

Limite fizice RAM pe sisteme de operare și pe versiuni

Windows 7 pe 64 biți

 • Windows 7 Ultimate 192 GB
 • Windows 7 Enterprise 192 GB
 • Windows 7 Professional 192 GB
 • Windows 7 Home Premium 16 GB
 • Windows 7 Home Basic 8 GB
 • Windows 7 Starter nu are versiune 64 bit.

Windows 8 pe 64 biți

 • Windows 8 Enterprise 512 GB Windows 8 Professional 512 GB Windows 8 128 GB

Windows 10 pe 64 de biți

 • Windows 10 Enterprise 512 GB
 • Windows 10 Pro 512 GB
 • Windows 10 Home 128 GB

Comparativ cu limita de 2 GB pentru o aplicație la versiunile pe 32 de biți, la cele pe 64 de biți limita maximă este 8 TerraBytes (diferența e uriașă !), și asta fără elemente suplimentare în proiectarea aplicațiilor pe 64 de biți.

Asta se simte foarte bine la programe de editare video sau la jocuri pe 64 de biți, care vor rula mult mai rapid și vor fi mult mai stabile.

În cazul sistemului de operare Windows, versiunile pe 64 de biți sunt mai sigure pentru că sistemul de operare este protejat împotriva destabilizării nucleului sistemului de operare prin suportul pentru o tehnologie numită hardware data execution prevention și prin obligativitatea folosirii exclusive a driverelor de dispozitiv pe 64 de biți certificate digital.

Se naște întrebarea firească dacă aplicațiile pe 32 de biți pot rula pe Windows x64. Ei bine, Windows pe 64 de biți conține un sistem de compatibilitate pentru aceste aplicații, numit Wow64, care comută procesorul sistemului între modurile de funcționare pe 32 de biți și pe 64 de biți în funcție de ce instrucțiuni ale cărui program trebuie executate.

Așa că aplicațiile pe 32 de biți vor funcționa sub Windows x64. Există însă și excepții importante care nu vor funcționa, cum ar fi driverele proiectate pentru sisteme de operare pe 32 de biți, anumite programe antivirus sau extensii pentru meniul contextual din Windows ale programelor care nu sunt proiectate pentru 64 de biți, precum și unele aplicații multimedia.

Marea majoritate a programelor vor continua să funcționeze normal pe sisteme pe 64 de biți, dar dacă pe pagina producătorului veți găsi versiunea pe 64 d ebiți a programului, nu ezitați să o folosiți.

Detronarea miturilor

Există două mituri care trebuie detronate.

Unul potrivit căruia sistemele pe 64 de biți folosesc o cantitate dublă de memorie RAM și altul care spune că sistemele pe 64 de biți sunt de două ori mai rapide decît cele pe 32 de biți.

Este adevărat că sistemul de operare pe 64 de biți are nevoie de mai multă memorie din RAM-ul instalat față de cel pe 32 de biți, dar nu este vorba nicidecum despre o cantitate dublă. Ceea ce va crește foarte mult în cazul sistemelor de operare pe 64 de biți este dimensiunea kitului de instalare și, implicit spațiul pe disc al sistemului de operare instalat. Acestea se întîmplă pentru că, pe lîngă sistemul de operare propriu-zis este necesar și pachetul WOW de compatibilitate pentru aplicațiile pe 32 de biți, iar aceasta ne va costa cîțiva GB de spațiu pe disc, ceea ce oricum nu mai este o problemă pentru discurile moderne de mare capacitate din ziua de azi.

În ce privește dublarea vitezei de lucru pe x64, pur și simplu sunt vorbe în vînt. E adevărat că atunci cînd un program care necesită multă memorie accesează o cantitate foarte mare de RAM, va lucra mai ușor și mai rapid, pentru că se reduce sau dispare lucrul cu hard discul și procesorul primește datele spre procesare mult mai repede. Beneficiile sînt clare, dar nu s-a ajuns nicidecum la dublarea vitezei de lucru.

În concluzie … ce sistem de operare să folosesc ?

Dacă aveți un sistem sau vreți să cumpărați un sistem cu 4 GB sau mai mult RAM, alegerea avantajoasă este versiunea Windows pe 64 de biți. Aceasta va însemna stabilitate a sistemului de operare și o eficiență mare de lucru a programelor special create pentru x64. Dacă veți folosi încontinuare programe în versiunea pe 32 de biți, acestea nu au nici un avantaj din faptul că rulează pe un sistem pe 64 de biți.

În ultimii ani am observat din proprie experiență că din ce în ce mai mulți utilizatori folosesc Windows pe 64 de biți, mai ales după lansarea Windows Vista. În timp aceasta se va dovedi opțiunea cea mai avantajoasă, pentru că toate programele vor fi migrate la versiuni pe 64 de biți, iar memoria RAM va fi din ce în ce mai rapidă și mai ieftină.

Personal, imediat după lansarea Windows Vista am făcut trecerea la versiunea pe 64 de biți și sunt mulțumit de alegerea făcută, chiar dacă aceasta a însemnat și investiții în hardware, pentru că unele periferice vechi pe care le aveam nu aveau drivere pentru x64. Dar, la urma urmei cu toții vrem să progresăm și să ținem pasul cu tehnologia modernă, așa că … tot răul spre bine.

Ajutați-mă să decid ce să instalez

Dacă aveți sub 4 GB de RAM pe sistem, sugestia mea este să rămâneți cu Windows pe 32 de biți. Dacă aveți fix 4 GB sau peste, instalați pe 64 de biți, fie doar și pentru a evita o reinstalare cu Windows pe 64 de biți atunci când veți face acel mult dorit upgrade la cantitatea de RAM.

[/sociallocker]
Înscrie-te ca să primești cele mai noi articole, tutoriale și ghiduri direct în e-mail..
Te poți dezabona oricând, doar cu un click.
Acest articol are 96 comentarii. Scrie și tu unul!
 1. Giovanny.cuoco spune

  Buna ziua domnule Cosmin! Am un pc :procesor pentium 925 3GHz dual core,bus 800,s.775,2*2mb,box. Placa de baza:Gigabayte Intel 945-Gz,s.775,fsb 1066,lan sound video sata 2,pci-e,dual ddr2,mATX,GA-8i945Gzm-s2. memorie:1gb DDRII,PC5300,667MHz. Hard diskHDD 250 GB Maxtor,7200rpm,8MB,serial ATA2. Unitate optica:DVD+/-RW Philips,Super multi 16x. Interfata grafica:ATI Radeonx1050,256mbDDR(128bit),DVI,TV-OUT(PAL0,heatsink, H105H256R-R,400 MHz core,400MHz memory. Interfata audio :Realtek ALC655. Interfata retea:Realtek8100C.Intrebarea mea este ce windows ar trebui sa folosesc sa mearga in gaming super si ce ar trebui sa m-ai adaug in el sa fie super gaming. Astept raspuns. Vamultumesc!

  1. Cosmin spune

   Bun venit !\nLa 1 GB RAM Windows XP e răspunsul potrivit, în opinia mea. Ca îmbunătățire aș zice că memorii mai rapide (acum am vazut ca aveți la 667 MHz) ar trebui, în funcție de ce timing și frecvență maximă suportă placa de bază pentru RAM. Dacă datele sunt corecte și placa video ar cam trebui schimbată, pentru că trage sistemul înapoi. Mă ghidez după 400 MHz frecvența memoriei.\nDoar Gigabyte nu e de ajuns ca să vă pot da mai multe informații, poate luați codul modelului de pe ambalaj sau de pe placă și reveniți.

 2. Giovanny.cuoco spune

  hisx1050 256Mb/ DDR(128 bit) astept raspuns … multumesc.

  1. Cosmin spune

   Placa video pe AGP … un sistem destul de vechi dupa cate vad acum. Pentru jocurile cele mai noi nu stiu daca aveti ce face prea mare lucru in continuare. Doar sa ii adaugati memorie RAM in functie de ce suporta placa de baza. Placi video pe AGP nu stiu exact daca mai gasiti (de ocazie nu merita), oricum nu e rentabil sa investiti pentru a o schimba pe aceasta. Personal as economisi bani pentru un sistem nou.

 3. Giovanny.cuoco spune

  HIS X1050 256MB                                                                                                                                         DDR(128-bit)

 4. Giovanny.cuoco spune

  aceasta este seria de pe placa video\n

 5. Giovanny.cuoco spune

  Astept raspunsul dv\nMultumesc

  1. Cosmin spune

   Am raspuns, cauta in comentariile precedente. O zi buna !

 6. Giovanny.cuoco spune

  Multumesc frumos D-l Cosmin deci m-ai bine cumpar alta unitate?\n  Decat sa cumpar o alta placa video? 

  1. Cosmin spune

   Dacă e un sistem pentru jocuri şi vreţi să jucaţi ce e mai nou, da.

 7. Memph spune

  buna seara detin un laptop dell N5010, procesor intel core i5 460M 2,53 ghz,3 GB DDR3 … m-ar interesa sa stiu ce versiune de win 7 imi recomandati …. 32 bit/64 bit?

  1. Cosmin spune

   32 bit e OK. Daca vei creste cantitatea de RAM instalata peste 4 GB poti trece pe x64.

 8. Plesa Diana spune

  Am 1,92 GB RAM… imi pot instala Windows 7?\n

  1. Cosmin spune

   Da, fara probleme.

 9. cornel saghin spune

  salut…am si eu o nelamurire….am win7 enterprise pe 32 biti si vreau sa-l schimb pe 64(eventual si alta versiune)…pot face acest lucru fara sa pierd fisierele din d, sau trebuie formatata obligatoriu si aceasta partitie???…multumesc…si as mai avea o intrebare..am tot packul win7 sp 1, care varianta ar fi cea mai buna???

  1. Cosmin spune

   La instalarea Windows poti alege prima partitie (actualul C) pentru instalare. Daca nu indici tu gresit partitia de instalare, fisierele din D raman neatinse. Ca sa eviti acest stergerea lor, redenumeste Local Disk C si Local Disk D acum in My Computer. Da click dreapta pe unitatea respectiva, alege Rename si da un nume semnificativ gen Windows si Documente. La instalare aceste nume raman si nu mai ai cum sa gresesti.\nReferitor la versiune, instaleaza Windows 7 Service Pack 1 32 bit daca ai 1, 2 sau 3 GB RAM si Windows 7 Service Pack 1 64 bit daca ai de la 4 GB in sus.

   1. cornel saghin spune

    da…o sa instalez pe 64 bit…pt ca am 4 gb de ram, si am facut si testul..suporta fara probleme…insa eu ma refeream la „enterprise”, „ultimate”. „home premium” etc…cand vorbeam de versiune…deci..pe care mi-ati recomanda-o???…eu ma gandeam la ultimate…multumesc mult si pentru explicatia anterioara…si astept raspuns si la aceasta intrebare…multumesc inca o data.

    1. Cosmin spune

     Totul despre versiunile Windows 7 este un articol care te va lamuri. Poti ramane fara griji cu Enterprise, Ultimate. Nu e nimic rau sa ai pe PC Ultimate, dar stie multe lucruri pe care tu nu le vei folosi niciodata pentru acasa (no offence). Home Premium e exact ce trebuie pentru acasa (multimedia, web, activitati gen office).

     1. Chis Victor spune

      Buna seara,am o rugaminte la dv. Recent mi-am cumparat un laptop procesor i5 , 8gb ram, placa video 2gb dedicata, am instalat initial windows 7 pe 32 bit,dar vedea doar 2,68 gb ram. La recomandarile unor colegi de facultate am instalat windows 7 Ultimate Service pack 1 pe 64 bit si acum vede 8 dar scrie ca doar 7,68 gb ram usable. Banuiesc ca ar fi pentru placa video onbord restul pana la 8. Ce vreau sa va intreb, este de ce merge greu calculatorul ? Cu windows nou merge bine, dar dupa ce instalez antivirusul ( Avast, tot la recomandarile altora),AutoCad-ul si alte programe de proiectare , precum si cele uzuale (playere,etc),merge greu. Adica daca dau dublu click pe un program nu se intampla nimic timp de cca 30 secunde. Apoi se pornesc toate dintr-o data. Ma gandesc ca la o configuratie ca a mea nu ar trebui sa fie „blocaje”de genul acesta. Alta problema ar fi ca imi da erori la cate un program din senin, care trebuie reinstalat ca sa mearga din nou. Si ar mai fi o intrebare: este normal sa apara la display properties Adapter type : Intel HD Graphics? Pentru ca eu am instalata si placa video dedicata Nvidia. La desktop-ul de acasa imi apare denumirea Nvidia scrisa la Adapter type. As avea nevoie de un sfat profesionist , pentru ca de la amatori am auzit prea multe variante si cea mai des folosita este „instaleaza windows-ul din nou”, ceea ce am facut in ultima luna, de cand am luat laptopul de vreo 4 ori si sincer deja m-am saturat sa tot instalez programe…Va multumesc anticipat\nCu stima,\nVictor

     2. Cosmin spune

      Raspund tot cu o rugaminte: aceea ca dv. sa specificati producatorul si modelul exact al produsului achizitionat. Acestea sunt foarte importante pentru un raspuns documentat. Pe site-ul producatorului trebuie accesata pagina dedicata modelului dv., posibil pentru a descarca si instala anumite programe si drivere oferite de acesta.\nProblema nu tine de Windows neaparat, ci de drivere si mai ales de modul in care se comuta intre placa onboard Intel si cea dedicata.\nSuplimentar, pentru acel delay suparator la pornirea programelor :\nCu un click dreapta pe Computer, accesand Manage, aveti acces la Event Viewer –> Windows Logs. Consultati mesajele de eroare de acolo pentru a vedea daca nu sunt erori software sau hardware neasteptate.

 10. baltimora spune

  Salut numele meu este Daniel am si eu o intrebare mai intai as dori sa mentionez comfiguratia calculatorului meu care este urmatoarea: Placa de baza ASROcK N68C-GS UCC Socket AM3 , placa video ASUS EN9400GT SILENT/HTP/512M , procesor AMD Athlon II X2 la 3.0GHz True Dual-Core Desing 2.0 MB Total Cache Socket AM3 , 4GB DDR.3 1333 MHz KINGMAX. Intrebarea mea ar fi ce sistem de operare ar fi cel mai recomandat pentru comfiguratia mea am Windows XP Original X32BIT si Windows Seven Home Premium X64BIT cel mai mult mar interesa viteza de lucru in programe si jocuri. As dori sa mai adaug faptul ca momentan folosesc Windows Seven Home Premium X64BIT dar totui am folosin un timp si XP-ul care mi se parea ca merge mult mai rapid.\nMultumesc mult.

  1. Cosmin spune

   Parerea mea este sa opresti serviciul de indexare si alte servicii inutile cat esti in jocuri si sa lasi Windows 7 x64 instalat. Pentru a seta serviciile dupa necesitati, iti recomand un program gratuit foarte bun, cu care esti in siguranta pentru ca faci snapshots sau poti oricand reveni la situatia anterioara sau la setarile de la instalarea Windows pentru serviciile de sistem. Vista Services Optimizer este disponibil aici http://www.smartpcutilities.com/servicesoptimizer.html\nNu iti face probleme, ruleaza perfect si este si pentru Windows 7, il am si eu pe PC si il folosesc uneori.

   1. baltimora spune

    Multumesc mul pentru ajutor si ma bucur ca esti cu noi.

 11. Sebastian Tiplea spune

  Buna,\nAm un laptop nou ( i5, M450, 2,40 Ghz, 4gb Ram, 500 gb HD ) cu Windows 7 Home Premium pe 64 bit, gata instalat de producatorul laptopului. Aici am citit ca ” Versiunile pe 64 de biți Home sunt totuși limitate la 16 GB de RAM maxim\n instalați pe sistem, în vreme ce versiunile Professional și Ultimate\npot folosi pînă la 192 de GB de RAM instalați pe un sistem. (WOOOOW !)”, de aceea vreau sa intreb daca merita sa inlocuiesc editia Home cu una Prof sau Unlimited, cum anume as simti diferenta? merge cu mult mai repede?\n\nMersi anticipat.

  1. Cosmin spune

   Bun venit Sebastian !\n\nSunt sigur că știi deja foarte bine că formatarea și reinstalarea altui sistem de operare decât a celui preinstalat duce automat la pierdera licenței Windows cu care a venit laptopul și că practic astfel ai arunca pe geam vreo 3-400 de lei din prețul laptopului. Acum nu că banii ar fi vreo problemă neapărat :)\n\nÎn prezent mai toate laptopurile au 4 GB RAM sau măcar 3GB. 3 GB sunt OK pentru laptopurile cu Windows pe 32 de biți, iar 4 GB sau mai mult sunt OK pentru sisteme cu Windows pe 64 de biți.\n\nPe de altă parte placa de bază din laptopurile actuale acceptă foarte rar mai mult de 8 sau 16 GB (încă nu am văzut modele upgradabile la 16 GB în e-commerce la noi, poate ne semnalează cineva așa ceva, chiar ar fi interesant). Oricum 16 GB dacă ai avea pe laptop prețul acestuia ar fi cu mult peste ce ne trebuie mai tuturor în ziua de azi și mult chiar și pentru proiectare 3D sau multimedia. E adevărat că procesorul și memoria ar fi foarte rapide și eficiente dar totul ar fi frânat foarte mult de hard disc și chiar de un SSD.\n\nAcel WOOOOW ! din articol a venit din entuziasm, dar niciodată nu mi-am putut imagina ce ar putea face un utilizator ”casnic” (fie și power user) cu atâta memorie pe un sistem. De curând, când am început să mă pregătesc pentru a lucra ca administrator de servere am înțeles foarte bine că acolo ar fi utilă cu adevărat această cantitate de memorie și o versiune Windows superioară.Acasă nu.\n\nTe mai aștept pe site, mulțumesc pentru vizită !

 12. Sebastian Tiplea spune

  Clar. Mersi fain.

 13. lucyanrapid spune

  salut am si eu o intrebare, am avut instalat anterior win 7 32 biti iar akm am instalat win 7 pe 64 de biti da am probleme cu netu, nu mai merge iar cand dau la troubleshot imi gaseste eroarea the dns server isn’t responding ..si din ce am mai citit pe net, din ce mi-au spus si colegii se pare ca trebuie sa trec iar la 32 de biti ..problema e c nu stiu de unde sa setez in win 7 sa trec de la 64 la 32 biti, daca ma poae ajuta cineva, v-am fi recunoscator P.S. am 4 gb ram placa video 512 si procesor intel dual core 2.0 ghz.

  1. Cosmin spune

   Nu se poate face o setare în Windows pe 64 de biți ca să treci înapoi pe 32 de biți, trebuie reinstalat sistemul de operare cu totul, folosind versiunea pe 32 de biți a pachetului de instalare.\nINSĂ eu nu aș reinstala sistemul de operare. Eroarea arată că nu e configurată bine conexiunea la rețea. Verifică user și password în setările conexiunii dacă ești de exemplu pe RDS.

   1. lucyanrapid spune

    am verifict de 10 ori daca sunt ip-urile bagate bine dar tot nu merge…si sunt pe romtelecom..am citit pe nat ca win7 64 biti nu are drivere pt retea foarte bune ..sau cam asa ceva si spunea sa aleg o adresa DNS preferentiala zonei sau cam asa ceva…si inca ceva …daca am cd-ul cu win7 pe 64 de biti pot ca atunci cand il instalez sa-l fac de 32 de biti pt ca in timpul instalarii nu ma intreaba nimik despre win daca as vrea sa fie pe 32 sau 64. multumesc anticipat

    1. Cosmin spune

     1. Windows 7 are drivere bune pentru retea, iar conectarea se face de cele mai multe ori automat. \nPosibil ca tu să ai un modem mai ciudat (e cumva pe USB ?) pentru conectarea la Internet. Ai cumva SpeedTouch 330 ? Acela sigur are probleme la conectare sub Windows 7 x 64.\nMa refer la acest model, vezi și imaginea atașată.\n2. Un disc de instalare pe 64 de biti nu poate servi deloc instalarii sistemului de operare pe 32 de biti. Asa ca raspunsul e nu.

     1. lucyanrapid spune

      nu am netul prin modem …chiar nu-mi dau seama de ce nu merge dartotusi or fi ip-urile de vina..adica as putea sa incerc alt DNS si cum sa fac asta..sa contactez operatorul romtelecom sau sa fac asta din setari..netul ar merge pt ca imi arat jos in pictograma cu calculoatoarele doar un triunghi galben si cand dau 2Xclick pe ea imi apare la Send respectiv Received se schimba mereu valoarea de bytes dar nu pot intra nici pe internet nici pe mess, care crezi ca ar mai putea fi problema?

     2. Cosmin spune

      Ce instrucțiuni de conectare ai primit de la ROMTELECOM ?\nDacă ai nevoie de setări pentru conexiune trebuia să fi primit instrucțiuni la instalarea Internetului la tine acasă.\nDe ce trebuie să umbli la IP-uri ? Înainte să reinstalezi tot așa ai procedat ?\nFolosește formularul de contact de pe site ca să îmi trimiți detalii pe care nu le poți posta aici.

     3. lucyanrapid spune

      nu am primit niciun fel de instructiuni si sincer sa fiu ala de la net e un incepator(calculatorul despre care vorbesc si l care nu ma pot conecta la net se afla la tara ) cel care a venit si a bagat netul este practic patronul….cand a venit a bagat ip-urile si doar mi le-a lasat scrise pe o foaie..si nu e conexiune ca la rds in care trebe sa bagi username si parola ca sa te conectezi la net ..netul acolo rmene conectat si nu trebe sa-l conectezi de fiecare dta cand aprinzi pc-ul..altceva nush ce sa-ti mai spun…

     4. lucyanrapid spune

      am incercat s instalez si driverul LAN de pe cd-ul calculatorului dupa ce am bagat win 7 si mi- dat eroare

     5. Cosmin spune

      Sugestia mea este să îi soliciți omului asistență. Dacă obiectează asupra versiunii Windows impune-i să vadă de conexiune, aceea fiind de fapt problema lui. Tu pentru aceea îi plătești abonamentul Internet, să te conecteze și să funcționeze conexiunea. Condiția mea este să fii sigur că placa ta de rețea este OK și că driverele sunt funcționale. Nu cumva ți-a făcut conexiunea pe când foloseai acolo la țară un alt computer ? Sau nu cumva ai schimbat placa de rețea ? Dacă răspunsul la vreuna dintre aceste două întrebări este da, sigur nu o să se conecteze și va trebui să ceri să-ți modifice adresa MAC a plăcii de rețea la sediul lor.

 14. banitaalexandru spune

  Salut,am si eu o problema acum 4 luni mi-am achizitionat un laptop samsung rv508 a04 cu 4 gb ram dupa instalarea windows-lui 7ultimate pe 32 bit,imi arata 4GB(2,93 GB usable) nu pot sami dau seama din ce cauza imi arata asa astept raspunsuri\nPS:si pe xp tot la fel imi arata

  1. Cosmin spune

   Salut ! Sistemul pe 32 de biți nu va vedea niciodată toată memoria de 4 GB. E ciudat că peste 1 GB se pierde totuși și în cazul tău. O mare parte din raspunsul tau este aici :\nhttps://windowsinsider.ro/stiri/despre-bariera-de-4-gb-ram-32-bit-vs-64-bit-partea-2/#comment-351912011/

 15. Popic spune

  Buna-ziua!\nVreau sa cumpar un Desktop PC si am o singura intrebare: pe site-ul oficial Intel, se specifica ceva de „Instruction set = 64-bit”. Eu nefiind decat un amator in ale IT-ului, mi-e frica ca achizitionez ceva gresit. Procesorul „Intel Core i3-2100, 3M Cache, 3.1 GHz”, poate suporta win 7 pe 32-bit? Sau acel „64-bit”, nu face referire la OS.\nPS: Imi cer scuze daca intrebarea nu e intocmai coerenta, dar nu sunt un mare cunoscator.\nMultumesc.

  1. Cosmin spune

   Bun venit !\nAcea specificatie arata ca procesorul si PC-ul functioneaza si cu sisteme de operare pe 64 de biti, pe langa cele pe 32 de biti. Asa ca este in regula.\nNu trebuie sa va scuzati ca intrebati, mai rau e cand cineva nu stie dar nici nu intreaba 🙂

   1. Popic spune

    Merci frumos!

 16. Costitrambitas spune

  Salut! Am si eu o mare rugaminte,cine poate sa ma  ajute cu un sfat.Am un laptop toshiba ,luat de curand,cu windows7x32bit ,ce office se potriveste sa mearga mai bine.Va multumesc anticipat,Costi.

  1. Cosmin spune

   http://www.kingsoftstore.com/download/office_suite_free_2012.exe – un pachet Kingsoft Office 2012 gratuit, complet legal pentru acasa, foarte bun ca si compatibilitate cu Microsoft Office (interfata identica cu Microsoft Office 2003), care contine Word, Excel si PowerPoint. Nu este o smecherie, e gratuit pentru acasa, NU pentru o firma !

 17. Marius1007 spune

  Buna ziua. As dori o parere avizata. Am luat un Netbook nou, cu procesor AMD C-60 dual core de 1 GHz. Am memorie RAM doar 2GB. Nu stiu sigur daca driverele de la el merg pe 64 (o sa ma uit in functie de ce imi spuneti Dvs.), dar as dori sa mai pun inca 2 GB de memorie RAM si sa il reinstalez pe Windows7 pe 64. Credeti ca e o idee buna? As avea avantaje? Computerul „s-ar misca” mai repede oare?\nMultumesc frumos anticipat.

  1. Cosmin spune

   Bun venit ! Ca sa discutam despre drivere, ar trebui sa lasati modelul (producator si cod model) pentru netbook.\nPerformanta creste direct proportional cu cantitatea de memorie, dar ganditi-va ca la un netbook autonomia este si ea importanta si de aceea nu trebuie sa va asteptati la performante extraordinare, pentru ca este proiectat sa fie un compromis din start. Pentru activitati uzuale cum ar fi navigarea pe Internet, retele sociale, Office si chiar vizionari de filme il puteti folosi si asa cum se afla.

   1. Marius1007 spune

    Buna ziua si bine v-am gasit!\n\nIn primul rand, va multumesc mult pentru raspuns.\n\nExista drivere pentru el si pentru versiunea de 64. Am verificat intre timp. Modelul este acesta: Acer ASPIRE AO722-C6Ckk cu procesor AMD Dual-Core C60 1.0GH. I-as mai pune 2 GB de memorie, dar daca foloseste doar 1 GB in plus pe Win7 32, nu prea are rost… Oricum, am decis sa il las asa, pe 32. Ma mai gandesc daca sa ii pun inca 2GB de memorie sau nu.

 18. iulian cucu spune

  ziua buna.\nvin si eu cu o intrebare:am un desktop un amd athlon 62x2dual core processor 4400+.2.31Ghz.2Gb ram.hard 80GB\nimi merge windows 7(32biti)

  1. Cosmin spune

   Pare un pic vechi sistemul, nu știu dacă e o idee bună. Dacă totuși decideți să încercați, nu uitați să copiați datele de pe hard disc pe un alt suport înainte de instalare.

 19. Eu_stefiy2009 spune

  eu un leptop toshiba processor AMD E-240 1,50GHz sistem de operare windows7 64biti dar problema e ca am 2 gb ram instalati si imi ruleaza cu 1.60 leptopul e nou cu windows incorporat in leptop nou si nu stiu cum sa fac sami ruleze cu 2gb ram la capacitate maxima cuum fac sau ce fac tr sa reinstalez windowsul? imi puteti spune?

  1. Cosmin spune

   Nu trebuie sa faci nimic. Configuratia ta functioneaza astfel probabil. Ar trebui sa scrii si modelul exact al laptopului, Toshiba si procesor/RAM nu e destul pentru un raspuns documentat 🙂

 20. Mihai_nae10 spune

  am un procesor AMD Athlon(tm) 64 x2 Dual Core Procesor 5000+(2CPUs) 2,6GHz memory, 2048MB RAM, NVIDIA GeForce 9500 GT.\nVreau sa stiu ce varianta imi recomandati va rog.

 21. Bobofcf spune

   Cum trec de la x64 la x32 ? :(\n

  1. alexim_mihai spune

   poti doar printr-o instalare noua …

 22. Funnky_4u2008 spune

  deci sa inteleg ca daca imi instalez un sistem de operare Windows Vista pe 32 de biti si iau acel patch si il instalez nu o sa mai vada 3.25 o sa vada 4GB ram pe siste de operare 32:| biti

 23. Baiat cu Fitzzze spune

  am un AMD Athlont(tm) processor LE-1640 2.61 GHz 1gb ram merge un win 7 va rog help!!\n\n\n

  1. alexim_mihai spune

   parerea mea e ca ingreunezi sistemul…tu ai minimul necesar pt win 7 pe 32 biti..ramai la un xp ca merge bine…

 24. zoli spune

  salut am si io o problema cu laptopu. Am un laptop samsungrv508 si daca intalez windows 7 pe el indiferent de biti tot imi da ca la 30 zile expira. As dori sa stiu ce pot face sa nu mai expire?\n

  1. alexim_mihai spune

   foloseste si tu un windows serios..nu prostiile alea..gasesti un patch pt asta…dar e nespa ca dupa fiecare instalare sa umblii cu patch-ul

 25. Gigi Vircu spune

  Salut , am o intrebare , cum pot muta Windows 7 Profesional pe 64-bit de pe 32 ?\n

  1. Cosmin spune

   Nu poti face upgrade si nici converti. Asa ca doar reinstalare pe curat. Sorry. Am scris mai multe despre scenarii de upgrade suportate la Windows 7 si intre versiunile Windows 7 aici https://windowsinsider.ro/windows/totul-despre-versiunile-windows-7/ (vezi unde scrie spre final in tabelul gri „Totodată NU sunt posibile următoarele :\nUpgrade peste versiunea anterioară dar pe arhitecturi diferite (32 și 64 biți)”

 26. tancos spune

  Salut !\nPe un laptop Acer Aspire 5750G cu 4 G de RAM, memorie video de 128 M şi placă video de 1 G am instalat un Win XP SP3 pe 32. Am două probleme şi o nedumerire :)\n- în fereastra de proprietăţi la memoria RAM îmi arată doar 2,35 G din cei 4 G (nici măcar 3,25 G cum spun alţii pe forumuri). Am încercat şi varianta cu /pae şi nciun rezultat;\n- nu am găsit un driver potrivit pentru placa video (NVidia Geforce GT520M) şi lucrez cu memoria video. Dacă puteţi să-mi spuneţi ce driver să folosesc (am încercat peste 10 drivere) sau dacă se poate modifica un driver de la Win Vista pe 32 sau Win 7 pe 32 pentru a funcţiona pe Win XP ?\n- nedumerirea e legată de faptul că în fereastra de proprietăţi a memoriei video îmi arată că memoria este de 256 M în loc de 128 M :-S

  1. alexim_mihai spune

   apropo de memorie video…si mie imi arata ca am 3408 mb…si eu stiu sigur ca am 2 gb ca doar eu am apus-o

 27. Cosmin Tanislav spune

  pe 64x zic eu dar e decizia ta si depinde si pentru ce il folosesti

 28. Cosmin Tanislav spune

  un windows 7 home premium pe 32 biti dar mai bine un xp pe 32

 29. alexim_mihai spune

  salut. am si eu o intrebare….cum se descurca wind 7 pe 64 biti la jocuri…jocurile pe care le am sunt realizate pt 32 biti ( gta 4, call of duty, nfs -the run etc). mentionez ca am un procesor i3 la 3,2 ghz, 4gb ram, video ati radeon hd 5570, vreau sa stiu daca am diferenta la performanta intre wind 32 biti si wind pe 64 biti la jocurile astea…utilizez multe programe pe 32 biti si am vazut ca pot rula unele si pe 64 biti dar cu o scadere usoara a performantei..ceva sfaturi?

  1. Cosmin spune

   Mai intai trebuie sa spun ca nu sunt gamer si ca nu am experienta in aceasta zona. Pe de alta parte, cunosc persoane care au acest hobby si sunt profesionisti IT. Toti folosesc Windows 7 sau Windows 8 pe 64 de biti fara probleme.\nCa sa nu incepem discutii aditionale despre Windows 8, as zice ca momentan sa ramai pe Windows 7 si sa incerci sa achizitionezi un SSD pe care sa instalezi sistemul de operare si jocurile. Aceasta va imbunatati mult performantele sistemului pe ansamblu si implicit si in jocuri. Daca in cazul tau performanta scade (fie si usor) si esti sigur (adica ai rulat benchmark-uri, etc.) atunci ar fi bine sa incerci sa obtii driverele cele mai noi (sau macar recente si stabile) pentru PC-ul tau. Daca ai un laptop, nu instala driverele de pe site-ul producatorului. Acelea sunt relative recente. Noteaza ce componente sunt in sistem si cauta-le pe site-urile producatorilor de chipseturi.Multumesc pentru vizita pe site si te mai asptept cu intrebari sau cu rezultatele instalarii driverelor noi.

   1. alexim_mihai spune

    ms!

 30. alexim_mihai spune

  salut…am nevoie de ajutor….vreau sa ma conectez la un pc, dar problema e ca are internet de la romtelecom si trece prin modem si router.folosesc team viewer…e f bun…. dar problema e ca ii apare mereu notificare cand ma loghez la acel pc…pt ip-urile statice foloseam remote admin..era super…nici nu sesiza cand eram intrat….cum sa fac sa pot beneficia de fiabilitatea lui remote admin in situatia data.multumesc

  1. Alexandru Dionisie spune

   Nu ai ce să îi faci. Team Viewer îl va notifica mereu că vrei să te conectezi la PC-ul lui.

 31. alexim_mihai spune

  am folosit si eu un astfel de patch… dar nu vad nici o schimbare in bine…..inca folosesc win 7 pe 32 biti si am 4 gb din care vede doar 3,25.acum imi vede 4 ram….dar parca sunt tot 3.25.trag concluzia…cine vrea viteza din partea ramului sa fie peste 4 gb si sa foloseasca win pe 64 biti

 32. alexim_mihai spune

  da…asa am si eu.asta pt xp..dar pt win 7 microsoft recomanda minim 1 gb ram..eu recomand minim 2 gb….mai bine folosesti xp sp3 cu update-urile la zi.

 33. alexim_mihai spune

  ai ceva asemanator ca mine….eu inca am ramas la 32 biti…merge mai frumos…pe 64 biti trebuie sa ai aplicatii pe 64biti, merg si astea pe 32 biti pe cel de 64…dar au o scadere minora in performanta, parerea mea…

 34. alexim_mihai spune

  parerea mea e ca ai placa video integrata si iti folosesti o parte din ram…deci fa un upgrade cu ram

 35. Cosmin spune

  Bun venit !\n\n1. Folosesc x64 de la Vista încoace pe chipseturi Intel cu CPU Intel. CPU-ul AMD a pornit ca o clonă a procesorului Intel. E drept că AMD a inventat tehnologia pe 64 de biți pentru procesoare, dar Intel a preluat-o și a dezvoltat-o mai bine. Ai spus că Windows (cu versiunile respective) a funcționat OK pe x64, iar aplicațiile tale 3D (cele mai multe fiind jocuri) au avut bug-uri. Nu sunt gamer, nu comentez despre jocuri. Totuși nu am auzit prea multă lume să se plângă de x64, mai ales de la Windows 7 încoace. Și nu știu cum îți construiești tu sistemele, de aceea nu am un răspuns pentru asta.\n\n2.Windows x64 acceptă o gamă foarte largă de hardware și de procesoare x64. Problema nu este neapărat a sistemului de operare (are și el probleme, dar compatibilitatea hardware oferită de Windows este excelentă), ci mult mai des a driverelor. De aceea Microsoft a impus modele noi de drivere, care nu mai au voie să afecteze kernelul sistemului de operare, nu mai au acces low level. Odată ce aceste norme au fost respectate de producătorii hardware, problemele hardware au scăzut ca număr. Asta nu s-a întâmplat însă și cu dezvoltatorii software. Nu orice producător de jocuri și de aplicații 3D are bugetul pentru a testa intensiv propriile aplicații. Ori o combinație de drivere beta (tentația performanței) cu o aplicație prost făcută va da întotdeauna cu sistemul de pământ.\nÎn plus, dacă un procesorul se încălzește și blochează sistemul înseamnă fie că sistemul de răcire nu este eficient (AMD-urile s-au incălzit mai tare de când lumea comparativ cu Intel) și/fie că de asemenea combinația CPU+Chipset+RAM nu este potrivită, cu probleme de instabilitate, BIOS ne-updatat, drivere proaste etc.\n\n3. Nu cred că are sens să dai vina pe tehnologii învechite. XP pe 64 de biți iese din discuție din foarte multe motive aici, eu nu mai recomand acest sistem de operare și sfătuiesc pe toată lumea să renunțe la el. Mai departe, un hardware modern normal că este optimizat și nu mai are bug-uri pentru 64 bit. De ce ? ”Viteza Tehnologiei” :)\n\nMulțumesc pentru vizită și pentru întrebări. Să înțeleg că pentru tine unele chestii de aici sau chiar întreg acest articol reprezintă ”mituri aruncate în vânt” ? 🙂

 36. Cosmin spune

  FldsDss 4-1=3 GB pentru Windows, deci 32 bit

 37. Cosmin spune

  FldsDss 4-1=3 GB pentru Windows, deci 32 bit

 38. FldsDss spune

  Ok si daca avem 4gb ram si memorie on board pentru video la care alocam sa zicem 1gb din memoria ram atunci cum o sa fie mai bine ,win pe 32 sau pe 64 de biti?

 39. FldsDss spune

  Ok si daca avem 4gb ram si memorie on board pentru video la care alocam sa zicem 1gb din memoria ram atunci cum o sa fie mai bine ,win pe 32 sau pe 64 de biti?

 40. FldsDss spune

  Ok si daca avem 4gb ram si memorie on board pentru video la care alocam sa zicem 1gb din memoria ram atunci cum o sa fie mai bine ,win pe 32 sau pe 64 de biti?

 41. Stefan spune

  Salut am 4 gb ram , hard 1 tera , placa video nvidia geforce 210 . procesor i3 si sunt pe 32 vreau sa stiu si eu dak mi`ar merge si cum mi`ar merge pe 64 si sa stiu cum sa il dau pe 64 . trebuie sa reinstalez windowsul dar nu ma pricep … da vreau maxim de la pcu` meu :D:p… as vrea sa stiu dak se gaseste un program kre sa mi`l faca sa mearga la maxim si in jocuri..

 42. Acsente spune

  Salut ! Am 8 GB RAM si imi arata doar 2,5 usable. E de la versiunea de 32 de biti ?

  1. Cosmin spune

   Scrie clar in articol. Nu stiu de ce mai intrebi.

 43. marian1998 spune

  eu am 768 mb RAM imi pot instala windows 7 pe 32biti???

  1. Cosmin spune

   Accest articol https://windowsinsider.ro/windows/totul-despre-versiunile-windows-7/ conține răspunsul la întrebarea ta. Mai exact, nu poți instala, oficial Microsoft spune că îți trebuie cel puțin 1 GB RAM pentru Windows 7, recomandabil chiar 2 sau 3 GB RAM pentru ca Windows 7 pe 32 de biți să și permită rularea decentă a programelor, nu numai pornirea calculatorului.

 44. Vasile Giurgiu spune

  probabil, toate programele vor migra de 32 la 64, apoi la 128 si apoi la 256 biti, 256 kb, Gb, Tb samd 🙂 🙂 🙂 ori, conceptul in sine va deveni efectiv doar o fila de istorie 🙂

  1. Cosmin spune

   Ori noi vom deveni istorie … 🙂 Este o evoluție firească și depinde doar de limitele fizice ale echipamentelor hardware.

 45. Bogdan spune

  Salut D-l Cosmin pt un laptop tosiba satellite c650d 4 gb ram pocesor amd athlom(tm)II pe320 dualcore 2,1 ghz ce varianta de windows 7 imi recomandati mar interesa mai mult pt gaming Multumesc anticipat

  1. Cosmin spune

   Salut Bogdan ! Eu aș zice Windows 7 Home Premium. Versiunea Professional este și ea OK, dar are caracteristici suplimentare de care nu este nevoie pe un laptop pentru acasă. Plus că Home Premium e și mai ieftin …

 46. andrei spune

  buna ziua D-l Cosmin, am si eu niste nelamuriri. vreau sa imi cumpar o placa video noua la calculator ( Gigabyte NVIDIA GeForce 210, 1024MB, DDR3, 64bit, HDMI, DVI, VGA ) dar am un sistem de operare pe 32 bit windows 7 ultimate si vreau sa stiu daca poate fi compatibila placa video cu calculatorul meu. Momentan am tot a placa de la nVidia geforce, dar de 256mb, si merge fara probleme.

  1. Cosmin spune

   Bun venit. Ar fi de folos daca ati preciza modelul placii de baza a PC-ului (poate aveti manualul placii de baza) si modelul exact al placii video pe care intentionati sa o achizitionati.

 47. tulceanu george spune

  buna ziua..am si eu o intrebare………am un pc pe 32bit…vreau sa-mi pun o placa video nvidia geforce7200 GS 256MB, dar este pe 64bit…este vreo problema daca o schimb..ma gandeam ca daca eu am sistem32 si placa este pe 64 sa nu mearga si sa mai fac vreo prostie……….aa..si inca o intrebare va rog…pot sa pun in pc-ul meu inca un hard …??am unul de 500 si vreau sa mai pun unul de 160……se poate???multumesc frumos…..

  1. Cosmin spune

   Biții de la placa video nu au legătură cu biții sistemului de operare, acolo ei înseamnă cu totul altceva. Așa că o placă video pe 64 biți va funcționa și pe un sistem de operare Windows pe 32 de biți.\n\nÎn ce privește hard discul, dacă aveți conectori disponibili pentru acesta, atât pe placa de bază, cât și pentru alimentare, așa cum are acum HDD-ul existent, atunci veți putea face instalarea unui HDD suplimentar.

 48. Marius Palade spune

  Salut, ajuta-ma te rog cu un sfat. Pe un procesor 32 bit pot rula Windows 7 64 bit? Am doar 2 gb RAM si vreau sa-mi mai instalez inca 2, dar din cate am citit am aflat ca Windows 7 pe 32 bit citeste doar 2 gb RAM. Am instalat Windows 7 pe 64 bit, acum cand am doar 2 gb RAM, insa PC-ul incetineste foarte rau, si mai mult ca sigur e din cauza memoriei prea mici RAM. Prin urmare, pot instala Windows 7 pe 64 bit pe un PC cu un procesor pe 32 bit si 4 gb RAM?

  1. Cosmin spune

   Ar fi două lucruri de spus aici: sistemele cu procesoare pe 32 de biți nu suportă instalarea / rularea Windows pe 64 de biți (dacă ați instalat înseamnă că procesorul este pe 64 de biți). În partea a doua, dacă aveți sub sau 4 GB RAM instalați pe PC nu prea are sens să instalați Windows pe 64 de biți, pentru că nu sunt câștiguri comparativ cu Windows pe 32 de biți.\nWindows 7 (și orice versiune Windows pe 32 de biți) citește maxim 4 GB RAM, nu doar 2 🙂

   1. Marius Palade spune

    Multumesc mult de raspuns.\nInsa, ca o ultima lamurire, cu 4 GB RAM e indicat sa folosesc Windows 7 pe 32 sau 64 biți? Car e ar fi solutia mai buna?\nAs putea rula si Windows 8?

    1. Cosmin spune

     Personal merg pe principiul următor: sub 4 GB 32 de biți, de la 4GB inclusiv, 64 de biți. Deși nu face nici o diferență 32 sau 64 de biți cu 4GB RAM, instalez pe 64 de biți pentru a evita o reinstalare ulterioară în cazul unui upgrade/mărire RAM instalat.

     1. Marius Palade spune

      Multumesc mult pentru raspuns / sfat.

Discuția continuă. E rândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată

Vom publica doar comentariile civilizate care au ca subiect tema articolului. Mulțumim!

Prin continuarea utilizării (scroll, navigare) acestui site, te declari de acord cu folosirea cookies. Vreau detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close