Ce să fac ? Windows nu vede toată memoria RAM

41 1.695

Odată cu ieftinirea memoriei RAM, tot mai mulți utilizatori instalează module adiționale de memorie, pe lângă minimul tipic generalizat de 2-3 GB furnizat cu PC-urile moderne. Este normal, de vreme ce limitele permise de sistemele de operare client au crescut de la o versiune la alta. Cu toate acestea, foarte des utilizatorii se întreabă unde merge diferența de RAM care apare între cantitatea instalată și cea utilizabilă.

Recapitulare – limite pentru memoria RAM în funcție de versiunile Windows

Versiunile pe 64 de biți ale Windows Vista Home Premium, Windows 7 Home Premium suportă până la 16 GB, iar Windows Vista Business, Enterprise și Ultimate până la 128 GB, în vreme ce în Windows 7 x64 limita pentru Professional, Enterprise și Ultimate a fost crescută la 192 GB. Iar pentru Windows 8 stăm și mai bine – versiunea Windows 8 – 128 GB, iar Professional și Enterprise câte 512 GB RAM. Sloturi și module să avem, și plăci de bază compatibile.

Înapoi în lumea reală. De ce nu pot folosi toată memoria RAM instalată ?

Din nefericire, foarte mulți utilizatori se mai află încă în stadiul Windows XP 32-bit sau Vista, Windows 7 și chiar Windows 8 32 bit. Chiar dacă oficial toate aceste sisteme de operare folosesc maxim 4GB de RAM, în realitate Windows va afișa doar o cantitate între 3GB și 3.5GB ca ”available for use” (disponibil pentru utilizare), iar de acolo maxim 2 GB pot fi alocați de exemplu pentru o aplicație ”flamândă” de resurse. În spatele acestor două bariere sunt două mecanisme care le stabilesc. Pentru că am primit recent mai multe e-mail-uri legate de aceste probleme, am decis să ofer informații suplimentare despre aceste limitări, în încercarea de a mai reduce din deruta (normală) a utilizatorilor care se confruntă cu aceste situații.

Unde s-a dus restul din memorie RAM ?

Înainte de orice, teoria. Sistemele de operare pe 32 de biți precum Windows XP Home, Professional, Vista, Windows 7 și Windows 8 folosesc un sistem de memorie bazat pe un maxim de 4GB adresabili (2 la puterea 32 este 4.2 miliarde, sau 4GB).

Din acest spațiu de memorie, BIOS-ul alocă anumite adrese pentru dispozitive și preiferice I/O, pentru ca driverele să poată controla dispozitivul hardware accesând pentru citire și scriere locații specifice din memorie ca și cum ar fi RAM normal – dar de fapt acele instrucțiuni accesează direct hardware-ul.

Trebuie spus aici că în Windows accesul software direct la hardware sau la kernel, nucleul sistemului de operare este foarte bine restricționat, din motive de stabilitate a sistemului de operare.

Această alocare/mapare a memoriei este un standard hardware care permite dezvoltatorilor să scrie software care comunică mai bine cu dispozitivele hardware și este folosită în mai toate PC-urile, inclusiv în cele cu procesoare Intel, AMD sau VIA, așa că limitările legate de bariera de 4GB pe 32 de biți vor afecta chiar și cele mai noi sisteme Mac, Windows sau Linux.

Pe un PC, cele mai multe mapări hardware sunt făcute spre limita superioară a adreselor celor 4GB RAM , așa că dacă vom instala 3GB sau mai puțin RAM, vom putea folosi aproape toate adresele RAM (implicit aproape toată cantitatea) pentru a rula Windows și programele instalate, așa cum am făcut dintotdeauna.

Dacă instalăm 4GB RAM, adresele utilizate de device-urile hardware intră în conflict cu alte adrese superioare. Astfel, în vreme ce BIOS-ul afișează toți cei 4GB de RAM, Windows poate raporta o cantitate mult mai mică drept available for system use (disponibil pentru utilizare pe sistem). Dispozitivele hardware care ”consumă” RAM-ul diferență până la valoarea totală includ toate chipseturile de pe placa de bază, plăcile video, alte plăci instalate, etc.

Adresele alocate perifericelor hardware pot fi vizualizate în Device Manager selectând afișarea ”Resources by type” din meniul View. În același timp sistemul de operare însuși preia anumite adrese pentru utilizare proprie. Să nu uităm că și kernelul trebuie gestionat.

RAM-in-Device-Manager.png

După instalarea a 4GB RAM, cifra finală referitoare la cantitatea RAM disponibilă raportată de sistemul de operare poate fi oriunde între 3 și 3,6GB. Situația limită cu 3GB disponibili din 4 este aceea a unui PC cu foarte multe periferice și plăci de extensie instalate.

Noile metode de mapare pentru memoria RAM

Termenul folosit mai sus (mapare) vine de la o caracteristică a unor plăci de bază cu BIOS-uri moderne, care au opțiunea ‘memory remapping‘.

download.png

Fără a complica prea mult lucrurile cu detalii tehnice, ce face această opțiune este să ofere o posiblitate de a mapa/aloca o parte din RAM-ul consumat de hardware undeva peste 4GB, unde nu mai apar conflicte cu nici un fel de adrese ale unor device-uri I/O, ceea ce face ca RAM-ul astfel ”eliberat” să fie adăugat la cel disponibil pentru Windows și aplicații.

Remapping.png

Pentru cei interesați de toate detaliile tehnice, atașez acest whitepaper de la Intel, numit Intel Chipset 4 GB System Memory Support, unde găsim explicațiile necesare.

BIOS-ul meu are sau nu are opțiunea ?

Unii producători de plăci de bază oferă în BIOS opțiunea de memory remapping, iar activarea acesteia a putea face ca Windows să ”vadă” ca utilizabilă o cantitate mai mare de RAM din cei 4 instalați.

Alți producători implementează caracteristica, dar nu oferă posibilitatea de a controla activarea/dezactivarea acesteia. Dar cel mai frecevent, plăcile de bază mainstream (ieftine), care sunt dominante pe piață nu oferă această caracteristică și atunci nu se poate ”recupera” acea diferență de memorie, bazându-se pe faptul că într-o lume economic normală, utilizatorii nu așteaptă performanțe mari de la device-uri ieftine.

Mai rău, producătorii care se zgârcesc la hardware fac sisteme atât de proaste, încât memoria RAM scade uneori dramatic simultan cu instalarea de plăci de extensie adiționale și nu se poate face nimic pentru a ”recupera” această cantitate de RAM. Este imposibil de publicat o listă cu device-uri care oferă opțiunea aceasta, de aceea singura metodă recomandabilă este aceea de a accesa BIOS-ul sistemului și de a căuta opțiunea în cauză.

Dacă ea nu este prezentă, căutați informații despre versiunile mai noi ale BIOS-ului de pe sistemul dv. si faceți upgrade doar dacă știți sigur că va funcționa. Personal nu recomand efectuarea de upgrade-uri BIOS dacă nu sunteți siguri că știți foarte bine ce faceți. De aceea îmi avertizez adesea prietenii glumind foarte serios : nu vreți să vă transformați PC-ul sau laptopul într-o cărămidă.

Concluzia este că orice cantitate RAM ați instala pe un PC, cantitatea totală este raportată de BIOS. Dacă instalați peste 3 GB RAM, WIndows XP, Vista, Windows 7 și Windows 8 pe 32 biți vor afișa întotdeauna ca disponibilă o cantitate mai mică de RAM decât totalul instalat. Parcă pentru a întări confuzia, de exemplu, Windows Vista Service Pack 1 raportează cantitatea totală instalată de RAM, exact ca BIOS-ul.

Microsoft spune ușor eliptic în acest KB http://support.microsoft.com/kb/929605 că ”pentru a  evita potențiale probleme de compatibilitate a driverelor, versiunile pe 32 de biți ale sistemului de operare Windows Vista limitează memoria disponibilă totală la 3.12 GB”.

Bariera de 3GB

Aceasta este o problemă cu totul diferită de cea de mai sus, dar am ales să o tratez tot aici pentru a ușura înțelegerea imaginii de ansamblu asupra memoriei RAM și a modalității de alocare a acesteia pe un PC.

Dacă anterior am vorbit despre adrese fizice din memorie și despre repartizarea acestora, acum vom încerca să înțelegem alocarea software a memoriei, așa cum este ea gestionată de sistemul de operare Windows.

În mod implicit, Windows alocă primii 2GB din 4GB spațiu adrese virtuale pentru aplicații, sau, altfel spus, pentru tot ce rulează în ”User Mode” (regiunea User Mode) și rezervă cealaltă jumătate pentru kernelul (nucleul) sistemului de operare (Kernel Mode).

Sistemul de gestionare a memoriei din Windows virtualizează apoi memoria, în așa fel încât fiecare aplicație este ”păcălită” că are până la 2GB RAM la dispoziție, indiferent de cât RAM fizic există în realitate. Îndată ce o aplicație rămâne fără RAM-ul necesar, datele sunt stocate pe hard disc, în fișierul page (swap), ceea ce conduce la scăderea eprformanței pentru că nici măcar un SSD nu poate fi la fel de rapid precum memoria RAM.

În plus, Windows mai și izolează aplicațiile unele față de altele pentru stabilitate, astfel încât dacă o aplicație are probleme să nu afecteze și alte aplicații . Dacă rulăm mai multe programe simultan, acest sistem de alocare funcționează corect mai tot timpul, dar atunci când toate resursele PC-ului sunt devotate unei aplicații care cere foarte mult de la sistem (jocuri, Photoshop, programe de editare video, encodere/decodere video, etc.), PC-ul se va mișca mai greu.

Adăugând un switch ‘/3GB’ în fișierul C:\boot.ini din Windows XP, PC-ul poate fi forțat să aloce până la 3 GB pentru programe, lasând doar 1 GB pentru Kernel mode-ul Windows, dar nu este recomandabil din aceleași motive de stabilitate globală a sistemului.

Nu voi prezenta pe acest site un tutorial pentru activarea acestui switch, pentru că nu mai recomand de mult utilizarea Windows XP. Chiar și cu acest switch adăugat, nu toate aplicațiile vor beneficia de RAM suplimentar,  ci doar acelea care au fost compilate cu flagul LAA (Large Address Aware) activat. Ceea ce recomand este utilizarea sistemelor de operare moderne pe 64 de biți, respectiv Windows 10 pe 64 de biți. Va urma.

Citește și
Acest articol are 41 comentarii. Scrie și tu unul!
 1. C. Alexandru Ionut spune
  Eu am dual boot (ambele pe x64). Tocmai ce mi-am făcut și eu upgrade la 6Gb ram. Merge minunat laptop-ul.
  1. Cosmin spune

   Presupun că te referi la Windows 7 și Windows 8.\nEra de așteptat să meargă bine. De la 4 GB RAM în sus totul e OK. Funcționează și cu 2 GB Windows 7 și Windows 8 dar doar rezonabil. Dacă ”tragi” de el cu doar 2 GB RAM, mai greuț un pic. Dar e rezonabil și așa. Cum ai decis să faci upgrade ? Te-a deranjat ceva ?

   1. C. Alexandru Ionut spune
    Laptopul meu foarte vechi (7 ani sau mai bine), dar cu 4 Gb ram, l-am lăsat la hibernat pentru că acum mi-am însușit laptopul iubitei mele, care are doar vreo 2 anișori și e mult mai ok ca cel vechi al meu. Ea va folosi tableta.\nAsta care Îl am acum avea doar 2 Gb ram și i-am mai cumpărat o plăcuță de 4Gb. Cum am fost un fan al sistemelor pe x64, automat mi-am pus tot pe x64, doar că se mișca precum un porcușor în noroi. Acum pe 6 Gb se joacă.\n\n\nAm dual boot între (Windows 8.1 versiunea aia de preview, și Linux Mint Debian Edition). De mult timp n-am mai avut un sistem de operare stabil. Eu sunt numai în teste… indiferent de platforma de operare. Am avut si Windows 8 RP…etc
 2. dodorzv spune
  Am un laptop asus procesor i7 8gb rami placa video de 2gb. Dar mi se porneste greu si merge destul de greu.\nAm windows cu licenta . Windows 7 home basic 64biti\nCare ar putea fi cauza?
  1. Cosmin spune

   Imposibil de ghicit. Poate doar de vazut cu TeamViewer. 🙂

  2. Florin spune
   Dupa cum a zis si Cosmin, e imposibil de ghicit. Totusi, daca ai defragmentat HDDul regulat (sau ai folosit Trim-ul pt. SSD, in cazul in care laptopul are asa ceva) ar trebui sa fie ok.\nDe asemenea, cand termini treaba, ii dau shut down sau sleep? Din proprie experienta, se poate intampla ca 7le sa aiba vreo 2 momente de incetineala cand isi revine din ‘sleep’.\nCat despre boot, ai putea sa mergi in tabul ‘Services’ din msconfig (scrii msconfig in casuta de search din meniul start) si sa bifezi neaparat „Hide all Microsoft services”. Dupa asta, poti sa debifezi ce crezi tu ca ar putea incetini boot-ul. Daca nu esti sigur, ai putea sa incerci Soluto.
  3. Cosmin spune

   Daca mai ai pe el programele trial care au venit preinstalate da-le jos pe toate. Fiind trial nu ajuta oricum cu nimic dupa ce expira. Cauta un program numit Revo Uninstaller si incearca sa le cureti cu el. De asemenea, Soluto e foarte bun, Florin are dreptate. Si incearca ceea ce am recomandat aici . E un ghid cu mai multi pasi de verificat.

 3. Cosmin Ck spune
  Pentru un sistem cu 4GB ce imi recomandati 64 sau 32 ? Sunt diferente mari ?
  1. Cosmin spune

   Egal. Nu.

 4. Nick Sixx spune
  Buna ziua,\nPentru laptop-ul pe care planuiesc sa il achizitionez (i3 2,4 GHz Ivy Bridge, 8 GB RAM, placa video GeForce 2 GB), v-as ruga sa imi spuneti ce licenta OEM de Windows 8.1 imi recomandati: versiunea pe 32-bit sau cea pe 64?\nVa multumesc!\nPS Am senzatia ca driver-ele pentru 64 sunt mai greu de gasit…
  1. Cosmin spune

   Bun venit !\nÎnainte de a face o achiziție asigurați-vă că vizitați pagina acelui model de pe site-ul producătorului laptopului. Acolo veți afla clar dacă sunt sau nu disponibile drivere pentru Windows 8 și/sau Windows 8.1. Dacă laptopul acceptă peste 4 GB RAM (și ați menționat 8 aici) ar trebui să existe măcar drivere Windows 8 pe 64 biți. Dacă nu sunt menționate pe pagina producătorulu, de obicei laptopul este fie livrat/proiectat doar pentru Linux, fie pentru versiuni Windows mai vechi. Dacă sunt drivere pentru Windows 7 pe 64 de biți dar nu pentru Windows 8 aș recomanda să căutați un alt model. Laptopurile proiectate pentru Windows 8 vor rula Windows 8.1 fără probleme iar driverele sunt compatibile. Este adevărat că Windows 8.1 poate rula și pe sisteme de generația Vista dar nu aș risca să iau un laptop nou care nu are drivere pentru Windows 8 pe site pentru a nu mă trezi cu un modul hardware pentru care nu sunt drivere.

   1. Nick Sixx spune
    Domnule Tataru,\n\nMii de multumiri pentru raspunsul prompt! Pentru 8.1 nu exista (inca!) drivere, asa ca raman la Windows 7 pe 64. Fata de Windows 8 am o retinere… Altfel, incerc sa raman cu modelul de laptop ales, desi o configuratie cu 4 GB RAM + placa video dedicata de 1 GB mi-ar fi suficienta. O alta varianta: aman achizitia si astept sa apara primele modele de Sony Vaio cu Windows 8.1 preinstalat (se pare ca am o pasiune pentru 8.1!). Daca aveti alte sugestii, va ascult cu placere. Va multumesc pentru raspuns si intelegere!
    1. Cosmin spune

     Nu aș mai recomanda Windows 7. E un sistem de operare foarte bun dar pierdeți mult comparativ cu Windows 8.1.\n\nVă amintesc și altceva : de sărbători o să vină și în România sisteme noi extraordinare cu Windows 8.1 preinstalat.\n\nPersonal aș economisi inclusiv suma pentru achiziția curentă și aș achiziționa de sărbători un asemenea laptop nou, vânând o promoție specială pentru un model deosebit, peste medie.\n\nVă rog să mă anunțați cum veți proceda, sunt curios și de achiziția / achizițiile pe care le veți face.\n\nP.S. Aș îndrăzni să vă rog să faceți click pe un banner de pe site când faceți achiziția, pentru a contribui la menținerea site-ului online, dacă nu vă deranjează. Dacă veți considera cererea deranjantă îmi cer scuze.

 5. George Mihalache spune
  Buna ziua.am un calculator cu placa de baza p4m890t-m,procesot core 2 duo 2.8,placa video asus eax550hm512/td/256m.pana acum avea 3gb ram ddr2 533.acum am 4gb din 4 suportati.am instalat 7 ultimate x64.cand pornesc calculatorul imi arata 3gb.in windows imi vede 4 dar foloseste 3.pot face ceva pentru a-mi fi folositi toti cei 4 rami?multumesc anticipat!
  1. Marius Margineantu spune
   Am cumparat o plactura de RAM 4gb DDR3 1333Mhz, imi citeste placuta in BIOS… dar cand sa pornesc pc. nu vrea sa ruleze windows si imi apare o imagine Albastra!
   1. Cosmin spune

    Bun venit, Marius !\n\nAr fi o idee bună să cauți pe site-ul producătorului laptopului ce fel de RAM suportă acesta și să compari cu specificațiile modulului nou.\nDacă mai ai o altă plăcuță instalată, scoate-o și testează doar cu cea nouă. Dacă funcționează așa, mai ia un modul identic (mă gândesc că ai vrut să faci upgrade).\nAr mai fi o variantă să reinstalezi Windows, în ultimă instanță.

    1. Cosmin spune

     Bun venit, Florin !\n\nDaca mergi pe pagina de suport pentru acest model a producatorului Lenovo vei gasi toate driverele necesare pentru Windows 8.1:\n\nIntra pe aceasta pagina mai intai (vezi prima imagine mai jos): http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page#\n\nTasteaza G580 apoi da click pe sageata verde, dupa care alege modelul exact din lista. Apoi, ca in imaginea a doua mai jos, alege sistemul de operare instalat, descarca si instaleaza tot ce e in lista.

     1. Cosmin spune

      Nu trebuie sa te preocupe prea mult ce se incarca la pornire. Majoritatea sunt servicii sau programe de sistem, nu vad crapware. Daca gresesc, ma pot corecta ceilalti cititori.

     2. florin752014 spune
      Ok, ms. stiu asta cu descarcatul driverelor de pe siteul Lenovo. De exemplu eu instalez Windows 8 (pentru ca pentru el am licenta), descarc driverele de pe site-ul indicat de tine (stiam de el), imi merge totul perfect; fac update-urile de windows, si instalez programe. Repet merge totul perfect. Apoi fac update la Windows 8.1 din Store. Se instaleaza Win8.1, descarc din nou driverele noi de pe acelasi site Lenovo, dar driverele de 8.1, dupa care incep sa apara problemele mai sus mentionate. Deci e posibil sa fie problema de drivere. Treaba cu WiFi care se deconecteaza din 30 in 30 de minute(neregulat) -conexiune limitata, si eroarea de la startul Windowsului cu Conexant audio. De altfel sunt intalnite aceste probleme si pe Forumul Lenovo. Ei zic ca se rezolva cu reinstalare de drivere. Wifi pare a se rezolva, dar conexant, nu.Tot apare eroarea. Sunetul functioneaza f. bine, nu am probleme. Si pentru asta am renuntat la Windows 8.1.
     3. Cosmin spune

      OK, pai atunci instaleaza driverele pentru Windows 7 de pe site-ul Lenove daca folosesti Windows 7 acum. Nu trebuie sa pui si utilitarele listate acolo, doar driverele. Dar este in regula si asa cum este acum.

     4. florin752014 spune
      Acum am instalate driverele de pe CD-ul de instalare cu care am cumparat laptopul. Dupa instalarea Windows 7, s-a actualizat driverul Intel VGA, si Menegement Engine, prin Windows Update.\n\nMultumesc pentru raspuns. O sa folosesc Windows 7 in continuare. O sa-i mai dau o sansa lui Windows 8.1 prin primavara, poate se gandesc cei de la Lenovo sa-si actualizeze driverele.
     5. Cosmin spune

      Îmi pare rău că nu pot ajuta mai mult. O seară bună în continuare.

    2. Florinel spune
     Salutare Cosmin, aceiasi problema cu update 4 gb ram si la incarcare windows se restarteaza
     1. Cosmin spune

      Cum spuneam mai sus, daca ai doua module, scoate-l pe cel vechi si testeaza doar cu cel nou. Cel mai probabil nu sunt compatibile

   2. Florinel spune
    Aceeasi problema am si eu vreau un sfat. Ati reusit sa-i dati de cap?
 6. Bunicu Verde spune
  Buna .De curand am achizitionat un laptop asus rog g750 jx si din pacate nu am gasit driverele pentru windows 7 asa ca am descarcat mai multe drivere de la win 8.1(pe site asus doar acestea sunt disponibile) si le-am instalat.Toate bune si frumoase dar vreau sa va intreb ami poate afecta cu ceva laptopu daca nu sunt driverele lui originale pentru win 7??Are drivere doar pentru win 8.0 si nu prea imi place acel win asa ca am trecut la win 7 licentiat doar ca nu gasesc driverele lui originale pentru win 7.\nVa multumesc si astept raspunsurile voastre!
 7. gica spune
  buna seara, recent am achizitionat sistemul cu urmatoarea configuratie: Unitatea Centrala este formata din:\n\n*placa de baza ASRock M3A780GXH/ 128M\n\n*placa video NVIDIA GeForce GT 220 (1GB 128- bit)\n\n*RAM 2x4GB (1333 DDR3)\n\n*procesor DualCore AMD Athlon II (3Ghz)\n\n*sursa 750W\n\n*DVD- RW\n\n*HARD de 250gb\n\n*windows 7\n\n*de 6 luni am piesele noi: placa de baza, placa video, procesorul, ram- ul si sursa. am dat pe ea 650 ron. face banii?cam ce jocuri as putea juca pe el?multumesc.
  1. Cosmin spune

   Bună seara. Îmi pare tare rău, dar nu mă joc deloc pe PC, așa că nu te pot ajuta cu sfaturi despre jocuri. Poate răspund alți cititori.

   1. gica spune
    oki, multumesc pt raspuns, ca si configuratie, face banii sistemul? ms anticipat.
    1. Cosmin spune

     La prima vedere pare OK configurația. Hardul e un pic mic, dar e OK.

     1. gica spune
      multumesc pt raspuns, seara buna va doresc! multumesc pt promptitudine, daca voi mai avea pe viitor intrebari, la Dvs apelez. 🙂
     2. Cosmin spune

      Nu ai pentru ce. Poate data viitoare pot fi mai de folos ! 🙂

     3. Ionut Zecheru spune
      Salut!Chiar daca am un calculator destul de … praf l-am facut destul de culturist dar nu mai tare ca ale voastre nu…e mai prost dar fata de cum era aoleo.In fine,am observat ca ii ajuti pe toti si am zis sa te intren ceva:Am un Fujitsu Siemens cu 1GB RAM placa video Nvidia GForce 6200 DDR2 de 256 mb…placa audio dar problema e urmatoarea:Eum am 2 placi de memorie de 512 MB si amandoua fac 1 GB…unchiul meu are o punga de placi el lucrand in acest domeniu(PC nu placi in uzina =))…si mi-a pus win 7 SP1(service pack 1) si normal ca imi trebuia 2 GB minimum sa poata merge bine dar el avea 2 placi de 2 GB si puteam sa am 4GB dar calculatorul asa imbecil nu le accepta=dupa ce le pun si pornesc pc incepe sa tiue si nu porneste(monitorul si unitatea).Ce sa fac?Era sa uit sa…ma fac de ras(are doar 2 sloturi de memorie)=)
     4. Cosmin spune

      Bun venit.\nSimpatică treaba cu PC culturist … 🙂 Posibil ca plăcile să nu fie compatibile sau posibil ca să nu fie de același tip și atunci să nu fie compatibile între ele. Ca la fiecare comment cu întrebări hardware, te-aș ruga să lași modelul exact (pentru un laptop) sau modelul plăcii de bază (PC), ca să caut specificațiile la producător. Poate că placa de bază suportă doar o anumită cantitate de RAM, etc.

 8. Cosmin spune

  Îmi pare rău, am decis să nu mai răspund la comentariile care conțin greșeli de exprimare. Nici măcar nu reiese clar ce ai vrut să întrebi, e încâlcit rău de tot mesajul tău.

  1. Gabriel spune
   Buna ziua.\nPe un laptop Dell Inspiron 6400 am un SSD pe care tin sistemul de operare si in locul unitatii optice am montat vechiul HDD.Exista si 2 GB de memorie DDR2.Ca sistem de operare folosesc Windows 8.1 Pro x32 cu licenta.Am doua intrebari:\n-Se pot monta 4 GB de memorie?Sunt ei recunoscuti in totalitate de sistemul de operare?\n-Deoarece biosul nu are optiune AHCI se poate face un update de bios astfel incit sa fie activa si aceasta optiune?Am citit pe forumuri ca ar fi posibil,dar vreau sa am si o parere autorizata.\nMultumesc.
   1. Cosmin spune

    RAM-ul pe sistemele de operare pe 32 bit nu este 100% la dispozitia sistemului de operare si a programelor, pentru ca se aloca si pentru hardware. Cantitatea exacta de RAM alocata pentru hardware difera de la un sistem la altul, nu exista o reteta.\nIn ce priveste BIOS-ul, daca pe pagina producatorului este publicat un BIOS mai nou pentru exact acest model de laptop, iar in Release Notes pentru acel BIOS se specifica introducerea acestei functii, atunci da. Altfel, daca oficial nu se anunta nicaieri introducerea acestei optiuni pentru modelul respectiv, va asumati riscul unui upgrade care poate defecta laptopul.\nOricum e un model vechi, de peste 8 ani, slabe sanse sa mai apara update-uri pentru el. Daca functioneaza bine cu Windows 8.1, pastrati-l asa cum se afla, in ultimele lui momente de glorie 🙂

 9. Nell Iancu spune
  De ce nu porneste laptopul? Tocmai am adaugat 8 GB RAM
 10. Cosmin spune

  As avea doua intrebari, pentru ca nu ai dat prea multe detalii despre problema:\n* Esti sigur ca modelul tau de laptop suporta 8 GB RAM ?\n* Esti sigur ca memoria este compatibila cu placa de baza din laptopul tau ?

 11. lucian T spune
  buna ziua, am aceeasi problema si pe laptop, si pe desktop….win 8 prof x64 biti, pe laptop am 4 gb ddr 3, ii vede insa imi scrie doar „2,64 usable„, iar pe desktop am 6 gb ddr 3 ii vede dar scrie 5,48 usable….ce e de facut in cazul acesta? va rog ajutati-ma, am reinstalat wind de nenumarate ori, nu ami am nici o idee….am cautat un utilitar ceva…..nimic… va multumesc anticipat, Lucian T

Discuția continuă. E rândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Utilizatorii înregistrați pot posta imagini și link-uri la comentarii :)

Vom publica doar comentariile civilizate care au ca subiect tema articolului. Mulțumim!

Prin continuarea utilizării (scroll, navigare) acestui site, te declari de acord cu folosirea cookies. Vreau detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close